Sparks:
Beyond the Lab

Wetenschap is iets van wetenschappers. Maar is dat zo? In zeven opmerkelijke verhalen kijk je mee naar mensen die wetenschappelijk onderzoek beschikbaar maken voor iedereen. Vergeet het professionele laboratorium: doe het onderzoek in je huiskamer, tijdens workshops en in je achtertuin. Deze expositie was te zien van 16 oktober t/m 3 december 2017 in de Connector bij Columbus, Cube & Continium en was vrij toegankelijk.

Mensen die hun eigen medische apparatuur bouwen om hun diabetes onder controle te houden, buurten die de (lucht)vervuiling in hun wijk zelf monitoren: een groeiend aantal 'Do It Yourself wetenschapper' over de gehele wereld zijn actief met hacks, experimenteren en uitvinden.

Uitgerust met budget sensors, smartphone apps en online mogelijkheden om informatie te kunnen delen, dagen deze DIY wetenschap pioniers onze gangbare ideeën uit over wie nu een wetenschapper is, en hoe wetenschap er in de toekomst uit ziet. Deze reizende tentoonstelling is onderdeel van een Europees project Sparks

Beyond the Lab: the DIY Science Revolution

De expositie zet de spotlight op drie gebieden van DIY wetenschap:

Daarnaast zijn ook drie innovatieve werken onderdeel van de opstelling: gemaakt door kunstenaars die zichzelf begeven op het grensgebied van kunst, wetenschap en technologie. Zij hebben in het Ars Electronica Futurelab in Linz (Oostenrijk) samengewerkt met curatoren & wetenschappers om kunstwerken te maken die een mogelijke toekomst schetsen hoe wetenschap en techniek voor individuen en de maatschappij eruit gaat zien.

Citizen Science: The power of the crowd

Een groeiend aantal wetenschappers zoeken hulp bij het publiek om hun onderzoek vooruit te helpen. Dankzij de mogelijkheden van smartphones en sociale netwerken kunnen burgers samenwerken met wetenschappers om informatie te verzamelen over alles in hun omgeving, van invasieve muggen tot luchtvervuiling. 

Door de inzet van hun tijd en denkkracht voor 'Citizen science', ook wel burgerwetenschap genoemd, kunnen deelenmers een directe bijdrage leveren aan baanbrekend wetenschappelijk onderzoek. Bij sommige projecten gaat dat zelfs zo ver dat deelnemers getrained worden om hun eigen experimenten te doen en gegevens te verzamelen om te kunnen gebruiken voor politieke en sociale verandering.

Muggen op de kaart

Health hacking: Patiënten helpen zichzelf

De gezondheidszorg wordt gehacked als nooit tevoren en opent daarmee de deur voor patiënt-gedreven innovatie. De beschikbaarheid van technologie zoals 3D printing, tesamen met nieuwe apps & gadgets om data te verzamelen over je eigen lichaam, zorgt ervoor dat steeds meer patiënten de zorg voor hun gezondheid in eigen hand nemen.

Van het experimenteren op je eigen lijf tot het bedenken van medische apparaten, patiënten ontdekken radicaal andere manieren om zelf hun gezondheid in de gaten te houden en hun levensgenot te verbeteren.

Zelfmedicatie bij Parkinson

DIY Biologie: uit het lab en in je huiskamer

In keukens, kelders en garages over de hele wereld vormt zich een nieuwe tak van wetenschap. Do-It-Yourself (Doe-het-zelf) biologie is een groeiende burgerbeweging waarmee genetica en moleculaire biologie in de handen komt van hackers en hobbyisten. 

Centraal in de DIY Biologie beweging staan de nieuwe buurtlaboratoria waar iedereen de basis van biologie kan leren, zijn of haar eigen experimenten kan uitvoeren en samenwerken met andere amateur-enthousiastelingen. Naast deze gemeenschappelijke labs bouwen de DIY biologen ook nieuwe apparaten waarmee het lab in je huiskamer komt te staan. 

DIY laboratorium apparatuur

Art en DIY wetenschap

De mogelijkheden van DIY wetenschap zijn groot, maar wat gaat het ons echt brengen? In samenwerking met Ars Electronica Futurelab uit Linz, Oosternrijk zijn daarvoor drie kunstobjecten ontwikkeld. Gedurende enkele maanden hebben kunstenaars zoals Lucy McRae, Jakob en Lea Illera, en Anouk Wipprecht gewerkt met curatoren en wetenschappers aan een nieuw werk wat de toekomst van de wetenschap onderzoekt: wat is de impact van de DIY stroming nu het steeds verder uit het lab gaat en steeds meer geintergreerd raakt in ons leven?

Anouk Wipprecht: Agent Unicorn

SPARKS

Sparks is een ambitieus project om de aandacht te vestigen op de technologische (r)evolutie in de gezondheidszorg en wordt gecoördineerd door Ecsite. Het heeft als doel bekenheid te geven aan het concept van Responsible Research and Innovation (RRI) en daarover de dialoog te starten met Europeanen in 29 landen. Meer weten over Sparks? 

Ecsite  Facebook  Google Plus  YouTube  Newsletter


Funded by the 
Horizon 2020 Framework Programme 
of the European Union.