Itta:
van skelet
tot portret

13 oktober 2019 t/m 10 maart 2019. Een mini-expositie ontwikkeld in samenwerking met Wim Dijkman van Centre Céramique.

Ontdek hoe Itta, dame uit de Middeleeuwen, eruit heeft gezien! In het kader van de expositie 'CSI: Continium', gewijd aan de beroemde ijsmummie Ötzi, heeff Continium discovery center in Kerkrade een gezichtsreconstructie laten uitvoeren voor Itta, een welgestelde middeleeuwse dame die in de jaren '90 tussen Itteren en Borgharen is gevonden.

In 1999 werd in de buurt van Maastricht een heel bijzonder vrouwengraf blootgelegd op een Merovingisch grafveld.  De resten vertellen ons van alles over het leven van deze dame, die Itta heette. We weten hoe oud ze ongeveer is geworden, wanneer ze leefde en dat het een vooraanstaand lid van de gemeenschap moet zijn geweest. 

Sjieke dame

Toen Itta is begraven, was ze omringd met allerlei luxe grafgiften, zoals bijvoorbeeld een fibula (een mooie speld), een gordelriem met een hertshoornen kam en een beurs afgezet met ivoor. In haar mond een muntstuk (een zogenaamde Charonspenning) om haar overtocht naar het hiernamaals te betalen. 
 
Wie was deze vooraanstaande Merovingische dame? En wat is er nog meer gevonden op deze bijzondere plek in Itteren, vlak bij Maastricht?

In de expositie ontdek je niet alleen hoe ze eruit zag, maar ook wat er nog meer over haar bekend is. Deze schat aan informatie komt vooral voort uit de vele grafvondsten die zijn gedaan op het Merovingische grafveld in Itteren. Allerlei voorwerpen en de bijbehorende verhalen vormen puzzelstukjes die een sluier oplichten over het middeleeuwse leven van Itta. Naast de buste en de grafvondsten is in de expositie ook een compleet middeleeuws paardenskelet te bewonderen.

Deze expositie is tot stand gekomen i.s.m. Wim Dijkman, conservator en archeoloog Centre Céramique/Natuurhistorisch Museum Maastricht/Kumulus