Fantastiche Fiets

In de extra expositie Fantastische Fietsen heb je kunnen je deelnemen aan verschillende workshops over de werking van de fiets: weet jij hoe ingenieus je fiets eigenlijk is? Fantastische Fiets liep van 25 september 2019 t/m 1 maart 2020.

Hoe blijf je eigenlijk in balans? Waarom gaat dat makkelijker als je op snelheid bent en niet als je stil staat? Wat is jouw meest fantastische fiets eigenlijk? Knutsel een bijzondere fietsgadget met oude onderdelen: Wordt het een opvallende bel, een houder voor je mobiel of een kompas?

En helemaal leuk: Teken je fiets en met hulp van een green screen stap je zo op je fantastsche fiets!  Dat kun jij vast beter dan Mick!

In de ruimte van Fantastische Fiets vind je ook drie installaties van kunstenaar Charlotte van Otterloo. Zij maakte deze speciaal voor NEMO, waar je afgelopen zomer deze expositie al kon bewonderen, om de historie van de fiets verbeelden. Door aandrijving van fietsonderdelen als tandwielen, kettingen, trappers en kogellagers komen de installaties in beweging.

De Vliegende Duif De installatie De Bottenrammelaar is gebaseerd op The Boneshaker van Pierre Michaux uit 1867. Zijn fietsen werden vooral gekocht om mee te showen; er zat een stevig prijskaartje aan en door de houten wielen en vaste pedalen waren ze lastig te besturen. Daarbij werd je flink door elkaar geschud als je erop reed, waardoor de fiets zijn bijnaam kreeg. 

De eerste echt bruikbare fiets werd geïntroduceerd door Karl Drais. Deze fiets was erg populair onder de ‘dandies’ en kreeg daarom de bijnaam The Dandy Horse. De installatie Het Dandy Paard verbeeldt een galopperend paard, dat in beweging komt door twee fietswielen en een trapper. 

De Vliegende Duif verwijst naar de ‘Flying Pigeon’-fietsen die sinds 1950 op enorme schaal in China worden gemaakt. Door aan het wiel van de installatie te draaien, komt een vlucht duiven in beweging. 

NEMO

Jouw Fantische Fiets ook hier?

Heb jij een bezoek gebracht en jezelf met de fiets op de foto gezet? Deel hem met ons op Facebook, Instagram of per e-mail. De mooiste tekeningen plaatsen we hier op de website!

   Dit bericht bekijken op Instagram

#TekenJeEigenFietsEnGasErOp #iwanttoridemybicycle #custommotorcycle #opavaderdochter #sundayfunday

Een bericht gedeeld door Jasper (@jap_ser) op 29 Sep 2019 om 6:35 (PDT)

   Dit bericht bekijken op Instagram

Fietsen op je getekende fiets!!! #continium #science #dayatthemuseum

Een bericht gedeeld door Bij Kaatje (@bijkaatje) op 20 Okt 2019 om 11:10 (PDT)

   Dit bericht bekijken op Instagram

Mijn zelfontworpen fiets.... en ik mocht er meteen mee weg rijden

Een bericht gedeeld door remco smith (@fundamentfotografie) op 20 Okt 2019 om 9:54 (PDT)