VO: Fris het schooljaar 2019/2020 in!

Continium discovery center presenteert dit schooljaar weer een bomvol educatief programma voor het Voortgezet Onderwijs. Kom alles te weten over de nieuwe expositie Reizen in de Ruimte – op weg naar een nieuwe aarde en de vernieuwing van de Explore Zone in Continium.

Lees hoe leerlingen met behulp van First Lego League niet alleen hun probleemoplossend vermogen verbeteren, maar ook nog eens in teamverband aan de slag gaan met programmeren en coderen. En last but not least: ontdek het vernieuwde onderwijsaanbod voor schooljaar 2019/2020.

Onze folder voor schoolreis of excursie

Wil je dit schooljaar invulling geven aan wetenschap, technologie en aan de slag gaan met onderzoekend en ontwerpend leren in of buiten het klaslokaal? Of wil je een dagvullend schoolreisje vol edutainment en plezier, dat stiekem ook nog leerzaam is? Bekijk dan nu alvast onze onderwijsbrochure voor schooljaar 2019/2020. Hierin vind je het complete aanbod voor het voortgezet onderwijs met korte omschrijvingen en tarieven. Klik op afbeelding om deze te downloaden.

Voor het boeken van een schoolbezoek of schoolreis staan onze medewerkers van de afdeling reserveringen voor je klaar. Ze zijn te bereiken via 045 5676050 of boekingen [at] museumpleinlimburg.nl

Reizen in de Ruimte

Op weg naar een nieuwe aarde – vanaf 21 september 2019.

Mensen willen alles verkennen en steeds verder reizen. Nu we overal op aarde zijn geweest, willen we de ruimte in. Zou leven op een andere planeet een optie zijn als de aarde niet genoeg plek en voedsel heeft voor al haar bewoners? Reizen in de ruimte dompelt leerlingen helemaal onder in de wereld van ruimtevaart en wetenschap!

Reizen in de Ruimte is een interactieve tentoonstelling waarin leerlingen van alles te weten komen over hoe de mens kan verhuizen naar andere planeten. Op weg naar een nieuwe woonplek leren ze hoe ze moeten overleven na aankomst. Daar gaan ze meteen aan de slag met ruimtelandbouw en het bestuderen van de eigenschappen van hun nieuwe leefomgeving. Zo ontdekken ze een nieuwe aarde, krijgen nieuwe inzichten en doen ideeën op over reizen in de ruimte.

Opdrachtenboekjes voor het voorgezet onderwijs klas 1 en 2 zijn bij de expositie inbegrepen.

Passend bij het thema is er de volgende workshop:

Space Proof

  • Klas 1 t/m 4
  • Leer meer over het leven in de ruimte en over ruimtevaart. Tijdens deze workshop testen we welk team het meest Space Proof is. De leerlingen experimenteren onder andere met zwaartekracht en een robotarm. Ook bouwen ze maanlanders om astronauten in de vorm van een ongekookt ei veilig te laten landen.
  • Mens en Natuur:
    Kerndoelen 31, 32, 33
  • 90 minuten
  • € 2,50 per leerling

Explore Zone in de steigers

Er wordt hard gewerkt aan de vernieuwing van de Explore Zone in Continium zodat deze weer future proof is! De nieuwe Explore Zone opent op 19 december 2019 haar deuren.

De nieuwe Explore Zone bereidt leerlingen voor op de dag van morgen. Interactieve doe-stations helpen leerlingen te experimenteren waardoor ze aangespoord worden na te denken en een eigen mening te vormen. Zo ontdekken ze waar in de toekomst kansen en uitdagingen liggen en hoe deze kunnen worden gecombineerd met vaardigheden.

Impressie Explore Zone: thema Health

De Nieuwe Explore Zone is onderverdeeld in de thema’s gezondheid, voeding, wonen, werk & vrije tijd en leren. Daarnaast is er een paviljoen waar speciaal aandacht wordt besteed aan Energie, Materialen en ICT. Hier gaan leerlingen aan de slag met wetenschap en technologie: ontwikkelingen van nu worden zichtbaar gemaakt en technologische ontwikkelingen begrijpelijk. Leerlingen worden ook uitgedaagd hun kijk op de (toekomstige) maatschappij met ons te delen. Meten is immers weten. Aan de hand van opinieonderzoek wordt inzichtelijk hoe leerlingen en overige bezoekers denken over ontwikkelingen, trends en innovaties op het gebied van wetenschap en technologie alsook de invloed ervan op onze samenleving. Met een hoofd vol nieuwe vragen en positieve energie om de toekomst vorm te geven, stappen leerlingen weer naar buiten.

FIRST® LEGO® League 

Van 9 tot 14 jaar.

Het FIRST® LEGO® League seizoen 2019/2020 City ShaperSM  staat in het teken van het bouwen en zelf creëren van de omgeving waar leerlingen in de toekomst gaan wonen. Hierbij hoort ook onderzoek naar woonmogelijkheden in steden, dorpen of misschien wel op een andere planeet. Leerlingen leren probleemoplossend te denken en gaan daarnaast aan de slag met programmeren. De FIRST® LEGO® League  is een wereldwijde challenge die perfect past in een educatief kader rondom programmeren, wetenschap en technologie.

Wil je je team(s) inschrijven?  Dat kan nog tot 30 september a.s.  Ben er op tijd bij, want het aantal beschikbare plekken is beperkt. Kijk op www.firstlegoleague.nl voor meer informatie. Alle teams nemen deel aan de spannende regiofinale op zaterdag 30 november a.s. in Continium.

Wedstrijdtafel missies First LEGO League