Leskist en Spreekbeurtkoffer De Steenkolenmijn

Ter voorbereiding of verdieping van het thema mijnbouw of een bezoek aan Continium Discovery Center Kerkrade, staan voor scholen leskisten De Steenkolenmijn beschikbaar en voor leerlingen de spreekbeurtkoffer De Mijn.

De leskist wordt vernieuwd!

De leskist/spreekbeurtkoffer is tijdelijk niet beschikbaar: deze wordt vernieuwd! 

Het uitgangspunt voor de leskist De Steenkolenmijn is de presentatie Ik Woon en Werk, Nederlandse mijnen en mijnwerkers in Continium. De leskist is geen vervanging van een bezoek aan Continium, maar vormt een aanvulling op en verdieping van het thema mijnbouw.

In de leskist wordt o.a. aandacht besteed aan het ontstaan van steenkool. Het aanleggen van een mijn en een werkdag van een mijnwerker. In de kist vindt u een handleiding en werkbladen voor de leerlingen. Authentieke gebruiksvoorwerpen en ondergronds gemaakte foto's maken het verhaal aanschouwelijk en concreet. Met het materiaal kan afsluitend een mini-expositie worden ingericht. De leskist is verdeeld in drie lessen. 

De spreekbeurtkoffer De Mijn bestaat uit diverse originele gebruiksvoorwerpen, en een informatiepakket met info over het ontstaan van steenkool, de eesrte steenkoolwinning in het Wormdal, het dagelijks leven van de mijnwerker en moderne mijnbouw na 1900, om een spreekbeurt voor te bereiden. Met name dit aanschouwelijk materiaal is ideaal om de klasgenootjes te interesseren en de basis te leggen voor een boeiende spreekbeurt. 

Kosten leskist en spreekbeurtkoffer 
De leskisten zijn 90 x 50 x 40 cm (lxbxh ) groot. Via het formulier op De Mijnen kunt u de leskist of spreekbeurtkoffer reserveren. Na boeken kunt u de leskist afhalen op de aangegeven locatie, dag en tijdstippen. Het huurbedrag voor een leskist Mijnbouw en De Fabriek is € 2,50 per dag. De huurprijs voor de spreekbeurtkoffer Mijnbouw is € 1,- per dag. Geschikt voor leerlingen van 9-13 jaar, door de leerkracht zelf aan te passen voor andere leeftijdscategorieën. 

Bij het afhalen dient u een geldig legitimatiebewijs mee te nemen. 

Leskist Spreekbeurtkoffer de Mijnen

 

Verhuurvoorwaarden uitleen leskisten  

Ophalen en terugbrengen van de leskisten 
De leskist kan worden afgehaald met een personenwagen. De afmetingen zijn  H40 X B50 X L90 cm. De spreekbeurtkoffer is H20 X B50 X L70. Bij het afhalen dient u zich te melden bij de informatiebalie van het Continium discovery center, Museumplein 2 te Kerkrade, tel. 045-5670809. Hier wordt het huurformulier getekend. Zowel het afhalen als het terugbrengen dient te gebeuren op vrijdag tussen 10.00 en 17.00 uur. Bij het terugbrengen wordt de leskist/ koffer gecontroleerd aan de hand van de inhoudslijst.  

Legitimatie 
Bij het afhalen van de leskist/ spreekbeurtkoffer dient u een geldig paspoort of rijbewijs te overleggen.  

Onderhoud 
De materialen in de kist dienen met zorg behandeld te worden. Eventuele gebreken en/of opmerkingen liefst schriftelijk doorgeven bij het terugbrengen van de kist.  

Verlies en beschadiging 
De totale waarde van de koffer / leskisten variëert van € 150,00 tot € 1250,00 per stuk. Bij verlies of beschadiging van het materiaal kunnen de kosten voor vervanging van de objecten in rekening gebracht.

De Mijnen

Meer weten over het mijnbouwverleden van Nederland? DeMijnen.nl is als erfgoedwebsite afgelopen jaren uitgegroeid tot de belangrijkste digitale kennisbron over de steenkoolmijnbouw van Nederland. Met behulp van moderne media wordt de nu nog levende herinnering aan het mijnverleden vastgelegd voor komende generaties. 

Bezoekers van de website kunnen terecht voor achtergrondartikelen, een compleet overzicht van ‘mijn'-organisaties, interactieve leeractiviteiten, een periodieke nieuwsbrief, 8000 historische foto's van de Staatsmijnen en de mijnbladen van de Staatsmijnen online.

DeMijnen.nl is bovenal een netwerk van mensen en organisaties uit Limburg en (ver) daarbuiten die zich inzetten voor het levend houden van de herinnering aan het zo mijnverleden van deze streek. In het Platform DeMijnen coördineert DeMijnen.nl initiatieven en activiteiten van overheden en particuliere organisaties die actief zijn met het mijnverleden.