Euregional Technology Award

De Euregional Technology Award is een jaarlijks terugkerend project waarbij leerlingen van 2 en 3 havo en vwo uitgedaagd worden om innovatieve ideeën en oplossingen te bedenken voor alledaagse uitdagingen en maatschappelijke-/ wereldthema’s. Tijdens dit technologie-event wordt de technische kennis van jongeren op de proef gesteld.

Doel

Doel van de Award is leerlingen van HAVO/ VWO leerjaar 2 en 3 uit de Euregio Maas-Rijn op een andere manier kennis te laten maken met techniek én met leeftijdsgenoten van over de grens, om hen zo enthousiast te maken voor een technische studierichting en toekomstige carrière in de technologische sector, bij voorkeur in de Euregio. Deze Euregionale ontmoeting en kennisuitwisseling tussen scholieren laat zien dat techniek geen grenzen kent.

Het programma 2018/2019

In de volgende 5 regio’s van de Euregio Maas-Rijn: Wallonië, Vlaanderen, Eupen, Aken en Limburg worden vanaf januari gastlessen verzorgd door ervaren gastdocenten. In deze editie is gekozen voor het thema 'Duurzaamheid'. Deze lessen zullen plaatsvinden binnen de lessen van HAVO/VWO leerjaar 2 en leerjaar 3. De leerlingen krijgen diverse onderwerpen binnen het thema 'Duurzaamheid' voorgelegd. Vanuit een gekozen onderwerp bedenken de leerlingen in groepjes een probleem en uiteraard een passende oplossing. Nadat alle lessen gegeven zijn, zal een vakkundige jury uit iedere regio een winnaar kiezen.

Eindevent Euregional Technology Award 2019

Deze winnaars gaan de strijd met elkaar aan in het Continium te Kerkrade op vrijdag 5 april 2019. Dat gebeurt aan de hand van workshops en een techniek quiz. Wie zal in deze editie met de Euregional Technology Award en met een geldprijs van €1000,= naar huis gaan?

Op 17 mei 2019 krijgen de winnaars van de beste ideeën als beloning nog een masterclass ‘design thinking’.

De dag begint met een ‘thinktank’ waarin de winnaars uit alle regio's van de Euregio kritisch kijken naar elkaars ideeën met als doel deze nog beter te maken. Vervolgens werken ze, in samenwerking met echte ingenieurs en industrieel ontwerpers, hun concept uit naar een mock-up of een prototype. Met andere woorden: Make it happen!

Meer informatie

Initiatief

De Euregional Technology Award is een initiatief van Koninklijk Instituut van Ingenieurs, Drielanden Ingenieurs Kontakt, Continium discovery center te Kerkrade en SoapBox te Maastricht.

Doel van de Award is jongeren in de Euregio Maas­ Rijn op een andere manier kennis telaten maken met techniek én metleeftijdsgenoten van over de grens, om hen zo enthousiast te maken voor een technische studierichting en toekomstige carrière in de tech­ nologische sector, bij voorkeur in de Euregio. Deze Euregionale ontmoeting en kennisuitwisseling tussen scholieren laat zien dat techniek geen grenzen kent.

www.techaward.eu