Euregional Technology Award

De Euregional Technology Award is een innovatiewedstrijd waarbij jongeren uitgedaagd worden om innovatieve ideeën te bedenken voor alledaagse uitdagingen tot maatschappelijke-/ wereldthema’s.

De deelnemers krijgen bij het bedenken van de ideeën een aantal thema’s voorgelegd waaruit zij kunnen kiezen, te weten:

  • Automotive Maritime
  • Aviation
  • Technology is everywhere

Het evenement start met regionale voorrondes in de verschillende regio’s van de Euregio. Per regio bezoeken wij vijf scholen en geven er een gastles van twee lesuren. Deze gastles start met een korte presentatie gegeven door onze gastdocenten. Hierin introduceren zij o.a. de opzet van het project en de thema’s van het evenement.

Vervolgens dagen zij de leerlingen uit om binnen deze thema’s met een hedendaags probleem te komen. De leerlingen kunnen zelf bepalen met wie ze samenwerken en hoe groot de omvang van hun team is. De uitdagingen kunnen variëren van kleine, huishoudelijke problemen tot wereldwijde problemen. Onder kleine huishoudelijke uitdagingen vallen zaken als het kwijtraken van sleutels, een telefoon die kapot valt of het te laat komen op school. Dit soort problematiek sluit aan bij de belevingswereld van de leerlingen, hetgeen de relevantie van de opdrachten vergroot. Onder wereldwijde problemen valt alles van voedseltekorten in bepaalde werelddelen tot de vervuiling van de oceanen.

Zo´n 200 middelbare scholieren komen deze dag samen om hun techniekkennis en / -kunde met elkaar te meten tijdens uitdagende workshops en een spannende TechniekQuiz. Uiteindelijk wordt door het publiek en regio-winnaar gekozen. Uit iedere regio gaat er een winnaar door naar de euregionale finale. Zo´n 200 middelbare scholieren komen deze dag samen om hun techniekkennis en / -kunde met elkaar te meten tijdens uitdagende workshops en een spannende TechniekQuiz.

TechniekQuiz

Het ochtendprogramma bestaat uit drie technische opdrachten, die de leerlingen in groepen of klassikaal uitvoeren. Iedere opdracht wordt beoordeeld door een jury. Na een gezamenlijke lunch is het tijd voor de spannende apotheose van deze dag: de TechniekQuiz!

De prestatie tijdens de voorronde (publiek + jury), de beoordeling van de opdrachten én de prestatie tijdens de TechniekQuiz bepalen uiteindelijk welke klas dé winnaar wordt van de Euregional Technology Award. Dertig vragen over techniek, één minuut de tijd voor iedere vraag om het juiste antwoord te geven… De prestatie tijdens de voorronde (publiek + jury), de beoordeling van de opdrachten én de prestatie tijdens de TechniekQuiz bepalen uiteindelijk welke klas dé winnaar wordt van de Euregional Technology Award.

Eindevent Euregional Technology Award 2018

In 2018 vindt het eindevent plaats op 16 maart 2018, wederom bij Continium. 

Meer informatie 

Initiatief

De Euregional Technology Award is een initiatief van Koninklijk Instituut van Ingenieurs, Drielanden Ingenieurs Kontakt, Continium discovery center te Kerkrade en SoapBox te Maastricht.

Doel van de Award is jongeren in de Euregio Maas­ Rijn op een andere manier kennis telaten maken met techniek én metleeftijdsgenoten van over de grens, om hen zo enthousiast te maken voor een technische studierichting en toekomstige carrière in de tech­ nologische sector, bij voorkeur in de Euregio. Deze Euregionale ontmoeting en kennisuitwisseling tussen scholieren laat zien dat techniek geen grenzen kent.

www.techaward.eu