Techniek van het huishouden: wasmachines Blog

Collectie, Tentoonstelling

In de Hall of Fame, de schatkamer van Continium, sta je oog in oog met de pareltjes uit de vijf historische deelcollecties van dit museum. Zoals de Techniek van het Huishouden, waar de komst en ontwikkeling van apparaten in keuken en (bad)kamer te zien is.

Het doen van de was vormde misschien wel de meest inspannende van alle huishoudelijke bezigheden. Maar de ontwikkeling van een bruikbare machine om dit karwei te klaren, was lastig. Dat kwam vooral, omdat het wasproces uit zoveel verschillende handelingen bestaat: weken, wassen, spoelen, drogen, mangelen, strijken…

Omstreeks 1910 werd het mogelijk om een wasmechanisme door een elektromotor te laten aandrijven. Het verwarmen van het waswater door middel van een elektrisch element was een stuk moeilijker. Tot in de jaren 1930 hadden de beschikbare elementen niet genoeg capaciteit en duurde het uren voordat het water warm was. Ook was de combinatie van elektriciteit en water niet zonder gevaar, omdat de isolatie van de snoeren en stekkers nog te wensen overliet.

Pas vanaf de jaren 1950 werden wasmachines veilig, gebruikszeker en goedkoop genoeg om een vaste plaats in het huishouden te krijgen.

Hall of Fame

In de Hall of Fame sta je oog in oog met de pareltjes uit de vijf historische deelcollecties van dit museum. In dit open depot staan robuuste stoommachines en motoren zij aan zij met breekbaar glas en kristal, oogverblindend flonkerend in een theatraal licht. De kleurrijke diversiteit van het Maastrichtse aardewerk, al even breekbaar, contrasteert op een spannende manier met de stoere wereld van de Limburgse mijnwerkers. En de bijzondere collectie huishoudelijke apparaten roept als vanzelf een feest der herkenning op.

Welkom in de schatkamer van Continium.

Techniek van het Huishouden

Elektriciteit, gas en water uit de kraan veranderden het huishouden sinds de tweede helft van de 19de eeuw op fundamentele wijze. Op basis van toepassingen van deze verworvenheden werden apparaten ontwikkeld, die het huishoudelijke werk eenvoudiger en minder belastend maakten. Van gasfornuis tot strijkijzer en van stofzuiger tot wasmachine. Deze deelcollectie toont de ontwikkeling in techniek en vormgeving van de apparaten die hun plaats verwierven in het huishouden.

Hall of Fame