Techniek van het huishouden: Stofzuigers Blog

Collectie, Tentoonstelling

In de Hall of Fame, de schatkamer van Continium, sta je oog in oog met de pareltjes uit de vijf historische deelcollecties van dit museum. Zoals de Techniek van het Huishouden, waar de komst en ontwikkeling van apparaten in keuken en (bad)kamer te zien is.

De stofzuiger was het eerste elektrische apparaat dat in ruime mate zijn weg vond in het huishouden. Dat gebeurde tussen 1920 en 1940. De stofzuiger werd in die periode snel goedkoper en daardoor kwam het apparaat binnen het bereik van vrijwel elke huisvrouw.

In het model van de eerste stofzuigers is nog goed zijn voorganger herkenbaar: de bezem. Het is dan ook niet vreemd dat deze nieuwe apparaten aanvankelijk als ‘elektrische bezem’ van de hand gingen. In de loop van de tijd kwamen er verschillende andere modellen: buidelstofzuigers, ketelstofzuigers en sledestofzuigers. Ze werden steeds krachtiger, stiller, veiliger en makkelijker hanteerbaar.

Hall of Fame

In de Hall of Fame sta je oog in oog met de pareltjes uit de vijf historische deelcollecties van dit museum. In dit open depot staan robuuste stoommachines en motoren zij aan zij met breekbaar glas en kristal, oogverblindend flonkerend in een theatraal licht. De kleurrijke diversiteit van het Maastrichtse aardewerk, al even breekbaar, contrasteert op een spannende manier met de stoere wereld van de Limburgse mijnwerkers. En de bijzondere collectie huishoudelijke apparaten roept als vanzelf een feest der herkenning op.

Welkom in de schatkamer van Continium.

Techniek van het Huishouden

Elektriciteit, gas en water uit de kraan veranderden het huishouden sinds de tweede helft van de 19de eeuw op fundamentele wijze. Op basis van toepassingen van deze verworvenheden werden apparaten ontwikkeld, die het huishoudelijke werk eenvoudiger en minder belastend maakten. Van gasfornuis tot strijkijzer en van stofzuiger tot wasmachine. Deze deelcollectie toont de ontwikkeling in techniek en vormgeving van de apparaten die hun plaats verwierven in het huishouden.

Hall of Fame