Quizzende kids openen nieuwe Explore Zone in Continium! Blog

Tentoonstelling

Vernieuwde vaste presentatie met 70 doe-stations op 1350 m2 opent 20 december 2019.

Kerkrade, 12 december 2019 – Honderd kinderen uit Kerkrade openen op vrijdag 20 december 2019 de nieuwe vaste presentatie – de Explore Zone – van Continium discovery center. In september van dit jaar is, na twee jaar van voorbereidingen, begonnen met het volledig opnieuw inrichten van de Explore Zone. Inmiddels zijn de 1350 vierkante meter gevuld met ruim 70 nieuwe, interactieve doe-stations, waarmee bezoekers zelf ontdekken hoe de wereld om ons heen verandert door wetenschap en techniek, en welke invloed dit op hun dagelijks leven heeft.

Zo stap je in de nieuwe Explore Zone straks bijvoorbeeld in een waarzegtent om te zien hoe je er later uit kunt zien, je zet huizen op het droge in een speciale zandbak met projectie en stapelt zo duurzaam mogelijk hamburgers in de Foodtruck. Ook actuele onderwerpen als het herkennen van fake news, toekomstige beroepen en robotisering komen in de Explore Zone aan bod. De kinderen uit Kerkrade mogen de nieuwe Explore Zone op 20 december als eersten ontdekken, maar voordat het zover is, wordt hun kennis op de proef gesteld in een quiz. De winnaars van de quiz hebben de eer de Explore Zone officieel te openen.

Vernieuwing noodzakelijk

De eerste Explore Zone werd in 2009 geopend. Tien jaar en zo’n 1,5 miljoen bezoekers verder was de Zone zowel fysiek, als inhoudelijk aan vervanging toe. De wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen zijn dermate snel gegaan, dat vernieuwen noodzakelijk was. De vernieuwde Explore Zone laat nog meer dan de voorgaande versie zien welke ontwikkelingen op het gebied van wetenschap en techniek gaande zijn, welke invloed deze hebben op het dagelijks leven van de bezoeker én welke invloed ze kunnen hebben op de toekomst.

Directeur Hans Gubbels: “Met de nieuwe opzet van de Explore Zone willen we onze bezoekers vooral aanmoedigen zelf op ontdekkingstocht te gaan en te ervaren wat actuele ontwikkelingen voor bezoekers persoonlijk betekenen. Uiteindelijk maken bezoekers natuurlijk zelf de keuze óf en hoe ze nieuwe technologieën willen gebruiken. Het is belangrijk niet alleen op de hoogte te zijn van nieuwe mogelijkheden, maar hier ook kritisch over na te denken. Bezoekers krijgen in de Explore Zone ook uitdagende dilemmavragen voorgelegd.

Medewerker van Continium legt de laatste hand aan het thema gezondheid in de nieuwe Explore Zone van Continium. Foto: Sanne Linssen.

Wetenschap ontdekken in zes kleurrijke thema’s

De nieuwe Explore Zone is met hulp van externe partners door Continium zelf ontwikkeld en grotendeels zelf gebouwd. De 70 nieuwe exhibits zijn verdeeld over zes kleurrijke thema’s. In ieder thema wordt een ander deel van ons leven belicht: voeding, gezondheid, wonen, werk & vrije tijd, leren en materialen, energie & IT. Met de nieuwe interactieve stations in elk thema komen bezoekers er bijvoorbeeld achter hoe wetenschappelijke principes als elektriciteit en computertaal werken. Je ontdekt hoe een lichaam werkt en welke stelsels er onder de huid verborgen zitten. Ook ga je aan de slag met de netwerken van waterleidingen en elektriciteitsdraden die in onze huizen verborgen zitten. Je kijkt of je aardbevingsbestendig kunt bouwen, wat DNA is en wat jouw talenten zijn.

De totstandkoming van de Explore Zone is mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van BankGiro Loterij, Stichting Behoud Mijnhistorie, Mondriaan Fonds, VSBfonds, BPD Cultuurfonds en een groot aantal bedrijven uit Limburg.