Gefeliciteerd Prinses Beatrix! Blog

Collectie

‘Het Oranje-appelvaasje als symbool van de nieuwe vrucht die thans de aloude Oranjestam weer siert’

Hoera! Gefeliciteerd Prinses Beatrix! Op 31 januari 1938 werd kroonprinses Beatrix geboren. Bij die gelegenheid bracht de Kristalunie in Maastricht een vaasje op de markt: het oranje-appelvaasje. ‘Het Oranje-appelvaasje als symbool van de nieuwe vrucht die thans de aloude Oranjestam weer siert’, aldus de Kristalunie.

Het ontwerp was al in 1937 gemaakt door Willem Jacob Rozendaal (1899-1971), die bij de Kristalunie in dienst was. De bol van het vaasje is oranje gespoten in de granulé-techniek. Bij deze techniek wordt een korrelige email gebruikt. Het vaasje werd geleverd in een speciaal doosje, met op het deksel de tekst ‘Het is oranje, het blijft oranje, het is oranje boven!’ Het oranje-appelvaasje kostte in 1938 45 cent.

Hall of Fame

In de Hall of Fame sta je oog in oog met de pareltjes uit de vijf historische deelcollecties van dit museum zoals dit vaasje. In dit open depot staan robuuste stoommachines en motoren zij aan zij met breekbaar glas en kristal, oogverblindend flonkerend in een theatraal licht. De kleurrijke diversiteit van het Maastrichtse aardewerk, al even breekbaar, contrasteert op een spannende manier met de stoere wereld van de Limburgse mijnwerkers. En de bijzondere collectie huishoudelijke apparaten roept als vanzelf een feest der herkenning op.

Welkom in de schatkamer van Continium.

Maastrichts glas & kristal

De producten van de Maastrichtse glas- en kristalfabrieken Regout/Sphinx, Stella, Kristalunie en de Verenigde Glasfabrieken staan centraal in deze deelcollectie. De objecten weerspiegelen de ontwikkeling in techniek en vormgeving tussen circa 1850 en 1975. Serviezen en siervoorwerpen van de Kristalunie, vaak ontworpen door bekende designers als Willem Rozendaal en Max Verboeket, vormen het zwaartepunt van de collectie. Daarnaast zijn er gereedschappen voor het vormen en decoreren van de eindproducten te zien.

Hall of Fame