Continium reconstrueert gezicht Middeleeuwse dame Itta Blog

Evenement

Mini-expositie'Itta: van skelet tot portret' in Continium nu geopend.

27 september 2018, Kerkrade - In het kader van de expositie 'CSI: Continium', gewijd aan de beroemde ijsmummie Ötzi, laat Continium discovery center in Kerkrade een gezichtsreconstructie uitvoeren voor Itta, een welgestelde middeleeuwse dame. Net als bij Ötzi werd haar lichaam in de jaren negentig gevonden. Niet in de Alpen, maar op een Merovingisch grafveld tussen Itteren en Borgharen, vlak boven Maastricht. Met de huidige technieken is het mogelijk om van de gevonden schedelresten een gezichtsreconstructie te maken.

Op zaterdag 13 oktober opent Continium discovery center de mini-expositie 'Itta: van skelet tot portret', ontwikkeld in samenwerking met Wim Dijkman van Centre Céramique. Tijdens de opening van deze expositie zal gedeputeerde Hans Teunissen de buste van Itta onthullen. Afgelopen maanden heeft een team onder leiding van Jacques Spee, hoofddocent anatomie aan de Academie Beeldende Kunsten Maastricht, gewerkt aan deze reconstructie op basis van enkele schedelfragmenten. Eerder was hij verantwoordelijk voor de gezichtsreconstructie van de heilige Gerlachus, te bewonderen in de kerk van Gerlachus in Houthem. 

Itta: van skelet tot portret
Het hoogtepunt van de mini-expositie over Itta vormt haar buste. In de expositie ontdekken bezoekers hoe de middeleeuwse dame eruit zag. Door de vele vondsten die gedaan zijn op het Merovingische grafveld in Itteren, is er nog veel meer bekend over haar. Allerlei voorwerpen en de bijbehorende verhalen vormen puzzelstukjes die een sluier oplichten over het middeleeuwse leven van Itta. Naast de buste en de grafvondsten is in de expositie ook een compleet middeleeuws paardenskelet te bewonderen.

De onthulling van de buste en de opening van de mini-expositie op zaterdag 13 oktober zullen plaatsvinden in het kader van de Nationale Archeologiedagen.

Itta: Van skelet tot portret

Mini documentaire van het project

Naast de expositie is er tijdens de reconstructie een documentaire gemaakt van het hele proces.