Persbericht.
EUREGIONAL TECHNOLOGY AWARD: Toekomst in Techniek Blog

Evenement, Onderwijs

Aken/Hasselt/Luik/Kerkrade, 1 april 2019 - 120 middelbare scholieren uit de Euregio Maas-Rijn (én heel Nederlands Limburg) gaan de strijd met elkaar aan in de finale van de Euregional Technology Award op 5 april 2019 in Continium discovery center in Kerkrade.

De Euregional Technology Award is een initiatief van Stichting Stimu-leren, in samenwerking met KIVI Zuid-Limburg, DIK, Stichting Science and Industry, Continium discovery center en Soapbox. Tijdens dit technologie-event wordt de technische kennis van jongeren op de proef gesteld. De voorrondes voor de Euregionale Technology Award zijn net afgerond. Klassen uit 2 en 3 VWO/Atheneum uit de hele Euregio zijn uitgedaagd hun innovatieve ideeën voor uitvindingen in te zenden en zo te strijden voor een plek in de finale. Het project sluit aan bij de uitgangspunten van Techniekplan Limburg en wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Limburg, Mplooi en Economische Samenwerking Zuid-Limburg (ESZL). 

Enthousiast over techniek

De Euregional Technology Award wordt sinds enkele jaren georganiseerd voor middelbare scholieren in de Euregio. Leerlingen maken tijdens het event kennis met het aanbod aan techniek in de Euregio en wat zij hiermee kunnen.  Met dit event willen de organiserende partijen jongeren enthousiasmeren voor een technische vervolgopleiding en zo een bijdrage leveren aan de groeiende vraag op de arbeidsmarkt naar technisch geschoold personeel.

Uitvinden

In de voorrondes hebben dit jaar al ruim 1000 leerlingen een innovatieve uitvinding bedacht om hedendaagse problemen op te lossen. Dit kan uiteenlopen van een klein huishoudelijk probleem tot grotere wereldproblematiek. De focus ligt dit jaar op duurzaamheid en is onderverdeeld in vier subthema's: energie, afval, duurzame technologie en "en ik?". Deze thema's komen terug bij technische bedrijven die in de Euregio te vinden zijn. De leerlingen komen zo in contact met deze bedrijven en krijgen een kijkje in de keuken van techniek in de Euregio.

Per regio (Nederlands en Belgisch Limburg, regio Aken en regio Luik) maakt één ontwerp kans op een plek in de finale. Tijdens de finale komen de winnaars met de hele klas naar Continium om hun techniekkennis en -kunde met elkaar te meten in workshops en een spannende TechniekQuiz. Een internationale jury beoordeelt de technische en organisatorische prestaties van de workshops én de technische kennis in de quiz. De best presterende klas krijg aan het einde van de dag de TechniekAward en een geldbedrag van € 1.000,- mee naar huis.

De vijf winnende ontwerpen krijgen na de finaledag nog een masterclass in Spark tech lab te Weert aangeboden om hun idee verder uit te werken tot een prototype.

Contacten over grenzen

Er is bewust gekozen voor de doelgroep VWO/Atheneum 2/3, aangezien deze leerlingen aan de vooravond staan van hun profielkeuze op de middelbare school. Het evenement laat leerlingen op een uitdagende, praktische en inspirerende manier kennis maken met de verschillende facetten van de techniek. Daarnaast brengt dit evenement - inclusief de voorrondes - leerlingen vanuit de hele Euregio met elkaar in contact, waardoor de leerlingen zich bewust worden van de mogelijkheden die het leven en werken in een grensregio met zich meebrengen.

Meer informatie over de Euregional Technology Award: www.techaward.eu 

Finale EURegional Technology Award - Winnaars 2018