Maastrichts aardewerk & porselein: Exportgoed voor Nederlands-Indië Blog

Collectie

In de Hall of Fame, de schatkamer van Continium, sta je oog in oog met de pareltjes uit de vijf historische deelcollecties van dit museum. Zoals de vitrines vol Maastrichts aardewerk & porselein met onder andere het Exportgoed voor Nederlands-Indië.

‘Petrus Regout, die voor velen
loon en arbeid heeft bereid
Zond naar de vier werelddeelen
de Maastrichtse nijverheid’

Dat dichtte Fons Olterdissen in 1905.

Van die werelddelen was Nederlands-Indië, de toenmalige Nederlandse kolonie in Zuidoost-Azië, de belangrijkste exportmarkt voor het Maastrichtse aardewerk. Vooral Regout was op die markt actief. Voor de exportproducten had het bedrijf een speciaal assortiment decoraties samengesteld. Vaak Oosters aandoende voorstellingen die veelal in twee contrasterende kleuren waren uitgevoerd. Die uitvoering sloot aan bij de Nederlands-Indische smaak.

Ook met florale motieven beschilderde borden, in verschillende formaten, vonden hun weg naar de andere kant van de wereld. In 1878 liet Regout de tekst ‘Petrus Regout ao 1836 Maastricht’ in het fabrieksstempel vertalen in het Javaans, de taal van het belangrijkste eiland van Nederlands-Indië. Voortaan konden de producten voor Nederlands-Indië worden voorzien van dat tweetalige fabrieksstempel.

Hall of Fame

In de Hall of Fame sta je oog in oog met de pareltjes uit de vijf historische deelcollecties van dit museum. In dit open depot staan robuuste stoommachines en motoren zij aan zij met breekbaar glas en kristal, oogverblindend flonkerend in een theatraal licht. De kleurrijke diversiteit van het Maastrichtse aardewerk, al even breekbaar, contrasteert op een spannende manier met de stoere wereld van de Limburgse mijnwerkers. En de bijzondere collectie huishoudelijke apparaten roept als vanzelf een feest der herkenning op.

Welkom in de schatkamer van Continium.

Maastrichts aardewerk en porselein

Vele jaren lang was Maastricht een echte keramiekstad, met bekende aardewerk- en porseleinfabrieken als Regout/Sphinx, Société Céramique en Mosa. Een grote collectie eindproducten van deze fabrieken is onderdeel van de Hall of Fame. Serviesgoed en siergoed zoals gedenkborden, beeldjes en vazen, vormen het zwaartepunt van de collectie. Aandacht is er voor vormgevers zoals Johan Lint, Willem Rozendaal, Charles Vos, Edmond Bellefroid, Pierre Daems, Wim Visser en Toine Corstjens. Naast huishoudelijk aardewerk maakt sanitair deel uit van deze collectie. Gereedschappen en machines laten zien hoe de eindproducten werden gemaakt.

Hall of Fame