Vaandel Katholieke Mijnwerkersbond Blog

Collectie, Tentoonstelling

In de Hall of Fame, de schatkamer van Continium, sta je oog in oog met de pareltjes uit de vijf historische deelcollecties van dit museum. Zoals de vaandels van de Mijnwerkersbond.

De Rooms-Katholieke Mijnwerkersbond was de grootste vakbond van mijnwerkers in Limburg. De bond kende vele plaatselijke afdelingen. De afdeling Nieuw-Lotbroek werd in oktober 1926 opgericht. Nieuw-Lotbroek was een kolonie (mijnwerkerswijk) in Hoensbroek, waar vooral mijnwerkers woonden van de nabijgelegen Staatsmijn Emma.

Zoals in die tijd gebruikelijk, liet de nieuwe afdeling een vaandel maken. Sint-Barbara, de patrones van de mijnwerkers, is prominent op het vaandel afgebeeld, met de tekst H. Barbara B.V.O. (Bid voor ons). Glück Auf is de mijnwerkersgroet, die verwijst naar de wens van een behouden terugkeer bovengronds.

In de expositie "100 jaar FSI" zijn nog meer vaandels gepresenteerd, deze expositie in het archief.

Vervaardiger onbekend, omstreeks 1930.

Hall of Fame

In de Hall of Fame sta je oog in oog met de pareltjes uit de vijf historische deelcollecties, zoals de deelcollectie Maastrichts Aardewerk & Porselein, van dit museum. In dit open depot staan robuuste stoommachines en motoren zij aan zij met breekbaar glas en kristal, oogverblindend flonkerend in een theatraal licht. De kleurrijke diversiteit van het Maastrichtse aardewerk, al even breekbaar, contrasteert op een spannende manier met de stoere wereld van de Limburgse mijnwerkers. En de bijzondere collectie huishoudelijke apparaten roept als vanzelf een feest der herkenning op.

Welkom in de schatkamer van Continium.

Hall of Fame