Techniek van het huishouden: Broodroosters Blog

Collectie

In de Hall of Fame, de schatkamer van Continium, sta je oog in oog met de pareltjes uit de vijf historische deelcollecties van dit museum. Zoals de Techniek van het Huishouden, waar de komst en ontwikkeling van apparaten in keuken en (bad)kamer te zien is.

Ook bij het bewaren en bereiden van voedsel deed aan het begin van de 20ste eeuw de techniek zijn intrede in het huishouden. De elektrische koelkast maakte het langer bewaren van voedingsmiddelen mogelijk. Apparaten als de broodrooster kregen een steeds belangrijker rol bij het bereiden van de maaltijden. Ook broodroosters kwamen op de markt.

Zoals de Saluta omstreeks 1925. Door zijn vorm kreeg deze broodrooster als bijnaam ‘de vogelkooi’. De broodrooster heeft vier vleugeltjes, waarin de sneetjes brood werden gelegd. Door aan de rode bakelieten knop op de bovenzijde te draaien, werden de vleugeltjes in de richting van het verwarmingselement in het hart van het apparaat bewogen. Wanneer een zijde van het brood voldoende bruin was geworden, draaide men weer aan de knop en werd de andere zijde van het brood naar het verwarmingselement gekeerd om te worden geroosterd. 

Of deze variant van O.S.I. uit 1920. De bediening van deze zeldzame broodrooster gebeurde handmatig met de draaiknop aan de zijkant van het apparaat. Door aan de knop te draaien, klapten de twee roosters waarin het brood werd gelegd, in de richting van de twee verwarmingselementen in het midden van het apparaat. Door opnieuw aan de knop te draaien, werd het brood gekeerd, zodat ook de andere zijde werd geroosterd. Het mechanisme doet denken aan een vlinder die de vleugels uitslaat. In Duitse verzamelaarskringen heeft de broodrooster daaraan de bijnaam ’Schmetterlingstoaster’ te danken (der Schmetterling = de vlinder).

Hall of Fame

In de Hall of Fame sta je oog in oog met de pareltjes uit de vijf historische deelcollecties van dit museum. In dit open depot staan robuuste stoommachines en motoren zij aan zij met breekbaar glas en kristal, oogverblindend flonkerend in een theatraal licht. De kleurrijke diversiteit van het Maastrichtse aardewerk, al even breekbaar, contrasteert op een spannende manier met de stoere wereld van de Limburgse mijnwerkers. En de bijzondere collectie huishoudelijke apparaten roept als vanzelf een feest der herkenning op.

Welkom in de schatkamer van Continium.

Techniek van het Huishouden

Elektriciteit, gas en water uit de kraan veranderden het huishouden sinds de tweede helft van de 19de eeuw op fundamentele wijze. Op basis van toepassingen van deze verworvenheden werden apparaten ontwikkeld, die het huishoudelijke werk eenvoudiger en minder belastend maakten. Van gasfornuis tot strijkijzer en van stofzuiger tot wasmachine. Deze deelcollectie toont de ontwikkeling in techniek en vormgeving van de apparaten die hun plaats verwierven in het huishouden.

Hall of Fame