Hall of Fame: Werkspoormotor Blog

Collectie, Tentoonstelling

In de Hall of Fame, de schatkamer van Continium, sta je oog in oog met de pareltjes uit de vijf historische deelcollecties van dit museum. Zoals deze indrukwekkende Werkspoormotor!

In de deelcollectie stoommachines en motoren vertellen de objecten het verhaal van de ontwikkeling van mechanische aandrijfkracht. Zij zorgen ervoor dat fabrieken draaien, schepen varen, treinen en auto’s rijden. Zonder motoren zou onze industriële samenleving niet mogelijk zijn. Deze deelcollectie van Continium bestaat uit stoommachines, verbrandingsmotoren en elektromotoren. Ze zijn van zowel Nederlands als buitenlands fabricaat.

Deze indrukwekkende dieselmotor met een vermogen van 30kW/40 pk, werd in 1910 geplaatst in het gemaal van de Johannes Kerkhovenpolder nabij het dorp Woldendorp in Oost-Groningen. In onderdelen werd de motor per schip, trein en kar naar het gemaal getransporteerd, waar hij ter plekke werd opgebouwd. De motor deed dienst tot het eind van de jaren 1960. Hij werd gedemonteerd toen het waterschap waartoe het gemaal behoorde, werd gereorganiseerd. Na grondige revisie- en constructiewerken is de motor inmiddels weer in werkende staat. Een Werkspoormotor van dit formaat in werkende staat is uniek in Nederland.

Nederlandse Fabriek van Werktuigen en Spoorwegmaterieel (Werkspoor), 1910

Hall of Fame

In de Hall of Fame sta je oog in oog met de pareltjes uit de vijf historische deelcollecties van dit museum. In dit open depot staan robuuste stoommachines en motoren zij aan zij met breekbaar glas en kristal, oogverblindend flonkerend in een theatraal licht. De kleurrijke diversiteit van het Maastrichtse aardewerk, al even breekbaar, contrasteert op een spannende manier met de stoere wereld van de Limburgse mijnwerkers. En de bijzondere collectie huishoudelijke apparaten roept als vanzelf een feest der herkenning op.

Welkom in de schatkamer van Continium.

Hall of Fame