Gasmotor:
Afkomstig uit de gasfabriek Keilehaven, Rotterdam Blog

Collectie

In de Hall of Fame, de schatkamer van Continium, sta je oog in oog met de pareltjes uit de vijf historische deelcollecties van dit museum. Zoals deze gasmotor van N.V. Machine- en Motorenfabriek v/h.Thomassen & Co Arnhem, 1911.

De gasmotor werd in 1860 uitgevonden door de Fransman Jean Lenoir (1822–1900). Als brandstof gebruikte deze motor gas, dat uit steenkolen werd gewonnen. Het gas werd, vermengd met lucht, in de cilinder van de motor gezogen, samengeperst en door een vonkje tot explosie gebracht. Door de kracht van de explosie komt de zuiger in beweging en gaat de motor draaien.

Vooral bij wat kleinere bedrijven werd een gasmotor geïnstalleerd. De motor was goedkoper, betrouwbaarder en makkelijker te bedienen dan stoommachines, die bovendien veel meer ruimte innamen met hun bijbehorende stoomketels en kolenopslag. Een nadeel van de gasmotor was dat er een aansluiting op een gasleiding noodzakelijk was.

De gasmotor in de Hall of Fame heeft een vermogen van 25 pk. Hij was tot in de jaren 1960 in gebruik bij de gasfabriek Keilehaven in Rotterdam, waar de motor een kolenbreker aandreef.

N.V. Machine- en Motorenfabriek v/h. Thomassen & Co Arnhem, 1911

Hall of Fame

In de Hall of Fame sta je oog in oog met de pareltjes uit de vijf historische deelcollecties van dit museum. In dit open depot staan robuuste stoommachines en motoren zij aan zij met breekbaar glas en kristal, oogverblindend flonkerend in een theatraal licht. De kleurrijke diversiteit van het Maastrichtse aardewerk, al even breekbaar, contrasteert op een spannende manier met de stoere wereld van de Limburgse mijnwerkers. En de bijzondere collectie huishoudelijke apparaten roept als vanzelf een feest der herkenning op.

Welkom in de schatkamer van Continium.

Stoommachines & motoren

In de deelcollectie stoommachines en motoren vertellen de objecten het verhaal van de ontwikkeling van mechanische aandrijfkracht. Zij zorgen ervoor dat fabrieken draaien, schepen varen, treinen en auto’s rijden. Zonder motoren zou onze industriële samenleving niet mogelijk zijn. Deze deelcollectie van Continium bestaat uit stoommachines, verbrandingsmotoren en elektromotoren. Ze zijn van zowel Nederlands als buitenlands fabricaat.

Hall of Fame