Dieselmotor: Crossley Brothers Ltd Manchester, 1922 Blog

Collectie, Tentoonstelling

In de Hall of Fame, de schatkamer van Continium, sta je oog in oog met de pareltjes uit de vijf historische deelcollecties van dit museum. Zoals deze dieselmotor van Crossley Brothers Ltd Manchester uit 1922.

De Duitse ingenieur Rudolf Diesel (1858–1913) kwam omstreeks 1885 op het idee voor de ontwikkeling van een motor, waarin een vlam of vonk om de ontsteking van de brandstof tot stand te brengen, overbodig was.

In zijn ‘dieselmotor’ werd in de cilinder lucht samengeperst. Hierdoor steeg de temperatuur in de cilinder dusdanig, dat wanneer brandstof in de vorm van olie werd ingespoten, deze onmiddellijk en spontaan explodeerde, waarmee de zuiger in beweging werd gebracht. Bijkomende voordelen van Diesels vinding was dat de motor weinig brandstof gebruikte, die bovendien goedkoop was.

Ook had hij geen vaste opstelling nodig. Daarom nam de motor niet alleen in de industrie al snel een belangrijke plaats in, maar kon hij ook worden gebruikt in schepen, auto’s en locomotieven. De Crossley-dieselmotor in de Hall of Fame heeft een vermogen van ongeveer 50 pk. De motor deed vanaf 1932 jarenlang dienst in een maalderij in Culemborg.

Crossley Brothers Ltd Manchester, 1922

Hall of Fame

In de Hall of Fame sta je oog in oog met de pareltjes uit de vijf historische deelcollecties van dit museum. In dit open depot staan robuuste stoommachines en motoren zij aan zij met breekbaar glas en kristal, oogverblindend flonkerend in een theatraal licht. De kleurrijke diversiteit van het Maastrichtse aardewerk, al even breekbaar, contrasteert op een spannende manier met de stoere wereld van de Limburgse mijnwerkers. En de bijzondere collectie huishoudelijke apparaten roept als vanzelf een feest der herkenning op.

Welkom in de schatkamer van Continium.

Stoommachines & motoren

In de deelcollectie stoommachines en motoren vertellen de objecten het verhaal van de ontwikkeling van mechanische aandrijfkracht. Zij zorgen ervoor dat fabrieken draaien, schepen varen, treinen en auto’s rijden. Zonder motoren zou onze industriële samenleving niet mogelijk zijn. Deze deelcollectie van Continium bestaat uit stoommachines, verbrandingsmotoren en elektromotoren. Ze zijn van zowel Nederlands als buitenlands fabricaat.

Hall of Fame