Stoommachine:
Symbool van de industriële revolutie Blog

Collectie

In de Hall of Fame, de schatkamer van Continium, sta je oog in oog met de pareltjes uit de vijf historische deelcollecties van dit museum. Zoals deze stoommachine van Machinefabriek Gebrs. Stork & Co Hengelo, uit 1941.

De stoommachine is het symbool van de industriële revolutie. De machine diende om installaties in fabrieken aan te drijven en als motor voor locomotieven en schepen. De stoommachine is niet van de ene op de andere dag uitgevonden. Omstreeks 1700 werden al stoommachines gebruikt voor het wegpompen van grondwater uit Engelse kolenmijnen.

In de twee decennia tussen 1765 en 1785 bracht de Schotse instrumentenmaker James Watt (1736–1819) in de bestaande machines belangrijke verbeteringen aan, die de stoommachine als krachtbron voor vele doeleinden bruikbaar maakten. Stoommachines werden steeds veiliger en efficiënter en werden ook in de 20ste eeuw nog gebouwd, zoals bij Stork in Hengelo. De stoommachine in de Hall of Fame heeft een vermogen van 70 à 80 pk, en is afkomstig van het Maritiem Buitenmuseum in Rotterdam.

Hall of Fame

In de Hall of Fame sta je oog in oog met de pareltjes uit de vijf historische deelcollecties van dit museum. In dit open depot staan robuuste stoommachines en motoren zij aan zij met breekbaar glas en kristal, oogverblindend flonkerend in een theatraal licht. De kleurrijke diversiteit van het Maastrichtse aardewerk, al even breekbaar, contrasteert op een spannende manier met de stoere wereld van de Limburgse mijnwerkers. En de bijzondere collectie huishoudelijke apparaten roept als vanzelf een feest der herkenning op.

Welkom in de schatkamer van Continium.

Stoommachines & motoren

In de deelcollectie stoommachines en motoren vertellen de objecten het verhaal van de ontwikkeling van mechanische aandrijfkracht. Zij zorgen ervoor dat fabrieken draaien, schepen varen, treinen en auto’s rijden. Zonder motoren zou onze industriële samenleving niet mogelijk zijn. Deze deelcollectie van Continium bestaat uit stoommachines, verbrandingsmotoren en elektromotoren. Ze zijn van zowel Nederlands als buitenlands fabricaat.

Hall of Fame