Hall of Fame: Mijn en mijnwerkers in de kunst Blog

Collectie, Tentoonstelling

In de Hall of Fame, de schatkamer van Continium, sta je oog in oog met de pareltjes uit de vijf historische deelcollecties van dit museum. Zoals de deelcollectie Steenkolenmijnbouw, waartoe ook enkele kunstobjecten onder vallen. Kunstenaars vonden vaak inspiratie in de machtige mijncomplexen en het heroïsche beroep van mijnwerker. In de Hall of Fame zijn daarvan voorbeelden te zien.

De kleurenlitho van Jan Toorops ‘De Mijnwerker’ werd in december 1915 in de handel gebracht door de lithografische inrichting van S. Lankhout en Co in Den Haag. De oplage bedroeg 6.000 exemplaren. De litho’s gingen van de hand voor vijf gulden per stuk.

Eerder dat jaar had Jan Toorop (1858–1928) de tekening gemaakt tijdens een bezoek aan de Zuid-Limburgse mijnstreek. De opbrengst van de verkoop van de litho’s kwam ten goede aan de bouw van een nieuwe kerk in Heerlerheide, een mijnwerkersparochie.

Lithografie, Jan Toorop, 1915.

Hall of Fame

In de Hall of Fame sta je oog in oog met de pareltjes uit de vijf historische deelcollecties, zoals de deelcollectie Steenkolenmijnbouw, van dit museum. In dit open depot staan robuuste stoommachines en motoren zij aan zij met breekbaar glas en kristal, oogverblindend flonkerend in een theatraal licht. De kleurrijke diversiteit van het Maastrichtse aardewerk, al even breekbaar, contrasteert op een spannende manier met de stoere wereld van de Limburgse mijnwerkers. En de bijzondere collectie huishoudelijke apparaten roept als vanzelf een feest der herkenning op.

Welkom in de schatkamer van Continium.

Hall of Fame