Maastrichts glas & kristal: De kristalunie Blog

Collectie

In de Hall of Fame, de schatkamer van Continium, sta je oog in oog met de pareltjes uit de vijf historische deelcollecties van dit museum. Zoals het Carnaval servies uit de deelcollectie Maastrichts glas & kristal.

In 1925 fuseerden de glas- en kristalfabriek van Regout met een andere Maastrichtse producent, Stella. De nieuwe fabriek heette Kristalunie. Kristalunie trok ontwerpers aan, die het assortiment moderniseerden. Waaronder Max Verboeket (1922–2015). Hij ontwierp in 1956 het servies Carnaval. Het servies bestaat uit meer dan twintig verschillende glazen en bekers, elk leverbaar in zes kleuren: koningsblauw, amethist, goudamber, antraciet, jade en smaragd.

De afzonderlijke glazen en bekers waren nog ontworpen door Verboekets voorganger bij Kristalunie, Willem Rozendaal. Maar Verboeket bedacht de combinatie en de kleuren. De kleurstelling maakte het servies tot een geheel. Aan die gevarieerde vorm en de bonte kleuren ontleent het servies zijn naam. Ook de verpakking van de glazen werd speciaal ontworpen. Daarvoor tekende Ger Huntjens, evenals Verboeket bij Kristalunie in dienst. Het servies werd een groot succes.

Hall of Fame

In de Hall of Fame sta je oog in oog met de pareltjes uit de vijf historische deelcollecties van dit museum. In dit open depot staan robuuste stoommachines en motoren zij aan zij met breekbaar glas en kristal, oogverblindend flonkerend in een theatraal licht. De kleurrijke diversiteit van het Maastrichtse aardewerk, al even breekbaar, contrasteert op een spannende manier met de stoere wereld van de Limburgse mijnwerkers. En de bijzondere collectie huishoudelijke apparaten roept als vanzelf een feest der herkenning op.

Welkom in de schatkamer van Continium.

Maastrichts glas & kristal

De producten van de Maastrichtse glas- en kristalfabrieken Regout/Sphinx, Stella, Kristalunie en de Verenigde Glasfabrieken staan centraal in deze deelcollectie. De objecten weerspiegelen de ontwikkeling in techniek en vormgeving tussen circa 1850 en 1975. Serviezen en siervoorwerpen van de Kristalunie, vaak ontworpen door bekende designers als Willem Rozendaal en Max Verboeket, vormen het zwaartepunt van de collectie. Daarnaast zijn er gereedschappen voor het vormen en decoreren van de eindproducten te zien.

Hall of Fame