Maastrichts glas & kristal: Kristal Unieken Blog

Collectie, Tentoonstelling

In de Hall of Fame, de schatkamer van Continium, sta je oog in oog met de pareltjes uit de vijf historische deelcollecties van dit museum. Zoals deze Kristal Unieken uit de deelcollectie Maastrichts glas & kristal.

In 1925 fuseerden de glas- en kristalfabriek van Regout met een andere Maastrichtse producent, Stella. De nieuwe fabriek heette Kristalunie. Kristalunie trok ontwerpers aan, die het assortiment moderniseerden. In 1960 bracht deze Kristalunie een serie siervoorwerpen op de markt. Het ontwerp was van Max Verboeket (1922–2015), ook bekend van het 'Carnaval' servies.

Grillig gevormde kristallen vazen, schalen en sierstukken, waarin enkele kleurbanen werden geblazen. Door deze productietechniek was elk voorwerp uniek in kleurgebruik en maatvoering. Vandaar de naam. De KristalUnieken werden erg populair. Ze waren moeilijk te vervaardigen. Alleen de puntgave exemplaren werden bij wijze van keurmerk met de naam van de ontwerper gesigneerd.

Kristal, ontwerp Max Verboeket voor Kristalunie Maastricht, 1960–1968.

Hall of Fame

In de Hall of Fame sta je oog in oog met de pareltjes uit de vijf historische deelcollecties van dit museum. In dit open depot staan robuuste stoommachines en motoren zij aan zij met breekbaar glas en kristal, oogverblindend flonkerend in een theatraal licht. De kleurrijke diversiteit van het Maastrichtse aardewerk, al even breekbaar, contrasteert op een spannende manier met de stoere wereld van de Limburgse mijnwerkers. En de bijzondere collectie huishoudelijke apparaten roept als vanzelf een feest der herkenning op.

Welkom in de schatkamer van Continium.

Maastrichts glas & kristal

De producten van de Maastrichtse glas- en kristalfabrieken Regout/Sphinx, Stella, Kristalunie en de Verenigde Glasfabrieken staan centraal in deze deelcollectie. De objecten weerspiegelen de ontwikkeling in techniek en vormgeving tussen circa 1850 en 1975. Serviezen en siervoorwerpen van de Kristalunie, vaak ontworpen door bekende designers als Willem Rozendaal en Max Verboeket, vormen het zwaartepunt van de collectie. Daarnaast zijn er gereedschappen voor het vormen en decoreren van de eindproducten te zien.

Hall of Fame