Maastrichts glas & kristal: Coquille Blog

Collectie, Tentoonstelling

In de Hall of Fame, de schatkamer van Continium, sta je oog in oog met de pareltjes uit de vijf historische deelcollecties van dit museum. Zoals deze vaas 'Coquille' uit de deelcollectie Maastrichts glas & kristal.

In 1925 fuseerden de glas- en kristalfabriek van Regout met een andere Maastrichtse producent, Stella. De nieuwe fabriek heette Kristalunie. Kristalunie trok ontwerpers aan, die het assortiment moderniseerden.

Willem Rozendaal was van 1928 tot 1937 in vaste dienst van de Kristalunie in Maastricht; daarna deed hij sporadisch opdrachten voor het bedrijf. Hij ontwierp gebruiksglas en –kristal, maar ook sierglas. Voor zijn artistieke ontwerpen experimenteerde hij met speciale technieken, zoals het gebruik van craquelé (het creëren van een gebarsten effect). Ook paste Rozendaal de techniek van het iriseren toe. Bij die techniek wordt het glas voorzien van een glanzende laag, die ervoor zorgt dat het licht breekt zodra het object vanuit verschillende hoeken wordt bekeken. Beide technieken zijn gebruikt in de vaas ‘Coquille’ die Rozendaal in 1938 ontwierp. Van de vaas ‘Coquille’ zijn slechts enkele exemplaren bekend. 

Glas, ontwerp Willem Rozendaal voor Kristalunie Maastricht, 1938

Hall of Fame

In de Hall of Fame sta je oog in oog met de pareltjes uit de vijf historische deelcollecties van dit museum. In dit open depot staan robuuste stoommachines en motoren zij aan zij met breekbaar glas en kristal, oogverblindend flonkerend in een theatraal licht. De kleurrijke diversiteit van het Maastrichtse aardewerk, al even breekbaar, contrasteert op een spannende manier met de stoere wereld van de Limburgse mijnwerkers. En de bijzondere collectie huishoudelijke apparaten roept als vanzelf een feest der herkenning op.

Welkom in de schatkamer van Continium.

Maastrichts glas & kristal

De producten van de Maastrichtse glas- en kristalfabrieken Regout/Sphinx, Stella, Kristalunie en de Verenigde Glasfabrieken staan centraal in deze deelcollectie. De objecten weerspiegelen de ontwikkeling in techniek en vormgeving tussen circa 1850 en 1975. Serviezen en siervoorwerpen van de Kristalunie, vaak ontworpen door bekende designers als Willem Rozendaal en Max Verboeket, vormen het zwaartepunt van de collectie. Daarnaast zijn er gereedschappen voor het vormen en decoreren van de eindproducten te zien.

Hall of Fame