Maastrichts glas & kristal in de 19e eeuw: Petrus Regout Blog

Collectie

In de Hall of Fame, de schatkamer van Continium, sta je oog in oog met de pareltjes uit de vijf historische deelcollecties van dit museum. Zoals het gipsen beeld van de Maastrichtse grootindustrieel Petrus Regout uit 1905.

De glas- en kristalfabriek van Regout maakte in de 19de eeuw vooral rijkgeslepen tafelserviezen, vaak ontleend aan het assortiment van de kristalfabriek Val Saint- Lambert in Luik. Daarnaast fabriceerde Regout de meest uiteenlopende kristallen en glazen producten.

Dit gipsen beeld van de Maastrichtse grootindustrieel Petrus Regout werd vervaardigd voor een praalwagen. Die was onderdeel van een grote historische optocht die in 1905 door de straten van Maastricht trok. De wagen was gebouwd door de glas- en aardewerkfabriek De Sphinx, het bedrijf dat in 1834 door Regout was gesticht. Met het beeld op de prachtig versierde praalwagen bracht het bedrijf hulde aan zijn stichter.

Hall of Fame

In de Hall of Fame sta je oog in oog met de pareltjes uit de vijf historische deelcollecties van dit museum. In dit open depot staan robuuste stoommachines en motoren zij aan zij met breekbaar glas en kristal, oogverblindend flonkerend in een theatraal licht. De kleurrijke diversiteit van het Maastrichtse aardewerk, al even breekbaar, contrasteert op een spannende manier met de stoere wereld van de Limburgse mijnwerkers. En de bijzondere collectie huishoudelijke apparaten roept als vanzelf een feest der herkenning op.

Welkom in de schatkamer van Continium.

Maastrichts glas & kristal

De producten van de Maastrichtse glas- en kristalfabrieken Regout/Sphinx, Stella, Kristalunie en de Verenigde Glasfabrieken staan centraal in deze deelcollectie. De objecten weerspiegelen de ontwikkeling in techniek en vormgeving tussen circa 1850 en 1975. Serviezen en siervoorwerpen van de Kristalunie, vaak ontworpen door bekende designers als Willem Rozendaal en Max Verboeket, vormen het zwaartepunt van de collectie. Daarnaast zijn er gereedschappen voor het vormen en decoreren van de eindproducten te zien.

Hall of Fame