Hall of Fame: Theeservies Thea Blog

Collectie, Tentoonstelling

In de Hall of Fame, de schatkamer van Continium, sta je oog in oog met de pareltjes uit de vijf historische deelcollecties van dit museum. Zoals het bijzondere servies Thea, onderdeel van de deelcollectie Maastrichts Aardewerk & Porselein.

Vanaf de jaren 1920 namen de Maastrichtse aardewerkfabrieken eigen ontwerpers in dienst. Zij kregen opdracht het assortiment te moderniseren. Ook maakten ze ontwerpen voor gedenk- en sierborden. Ontwerpers als Johan Lint, Willem Rozendaal, Edmond Bellefroid, Charles Vos, Pierre Daems, Wim Visser, Toine Corstjens en Otmar Lochschmidt maakten producten met een eigen karakter. 

Zoals het theeservies Thea is een van de meest vernieuwende serviesontwerpen van de jaren 1930. De vormentaal van het Bauhaus, De Stijl en de Nieuwe Zakelijkheid is in het ontwerp van Bellefroid herkenbaar. Daarnaast maakte de ontwerper gebruik van de technische mogelijkheden die bij Sphinx ter beschikking stonden. Techniek vereenvoudigde het productieproces en dat scheelde in de kosten. Het lichaam van de theepot is met de tuit en de oren in één stuk gegoten, en dat was een nieuw procedé. Bij de suikerpot werden de oren weggelaten, want de waren niet per se nodig. Thea werd geproduceerd in een oplage van ongeveer 6.500 exemplaren.

Aardewerk, Edmond Bellefroid voor Sphinx Maastricht, 1934.

Hall of Fame

In de Hall of Fame sta je oog in oog met de pareltjes uit de vijf historische deelcollecties, zoals de deelcollectie Maastrichts Aardewerk & Porselein, van dit museum. In dit open depot staan robuuste stoommachines en motoren zij aan zij met breekbaar glas en kristal, oogverblindend flonkerend in een theatraal licht. De kleurrijke diversiteit van het Maastrichtse aardewerk, al even breekbaar, contrasteert op een spannende manier met de stoere wereld van de Limburgse mijnwerkers. En de bijzondere collectie huishoudelijke apparaten roept als vanzelf een feest der herkenning op.

Welkom in de schatkamer van Continium.

Hall of Fame