Het damesurinoir lady p Blog

Collectie, Tentoonstelling

In de Hall of Fame, de schatkamer van Continium, sta je oog in oog met de pareltjes uit de vijf historische deelcollecties van dit museum. Zoals het sanitair uit de deelcollectie Maastrichts aardewerk & porselein, met de lady p, een damesurinoir.

De Maastrichtse aardewerkfabrieken maakten in de 19de eeuw ook al sanitair. Het sanitair van die tijd bestond voornamelijk uit kamerpotten, lampetstellen en secreettrechters. In 1899 werd bij Sphinx voor het eerst een wc-pot gemaakt. In de loop van de 20ste eeuw werd de sanitairproductie steeds belangrijker voor de Maastrichtse fabrieken. Sinds 1969 maakt Sphinx-Céramique zelfs uitsluitend sanitair.

Sanitairfabrikant Sphinx introduceerde de lady p in 1999, een damesurinoir, omdat vrouwen het vaak onhygiënisch vinden om op een openbaar toilet te gaan zitten. Ook het tegengaan van lange wachtrijen bij de damestoiletten was een overweging om een damesurinoir te ontwerpen. De lady p is door Marian Loth zo ontworpen dat de vrouw er in een soort hurkhouding boven kan hangen en het lichaam niet in contact hoeft te komen met de pot. De lady p was bedoeld voor openbare toiletten. Een succes werd het damesurinoir niet, vooral omdat veel vrouwen klaagden over gebrek aan privacy.

Vitreous china, Marian Loth voor Sphinx Maastricht, 1999.

Hall of Fame

In de Hall of Fame sta je oog in oog met de pareltjes uit de vijf historische deelcollecties van dit museum. In dit open depot staan robuuste stoommachines en motoren zij aan zij met breekbaar glas en kristal, oogverblindend flonkerend in een theatraal licht. De kleurrijke diversiteit van het Maastrichtse aardewerk, al even breekbaar, contrasteert op een spannende manier met de stoere wereld van de Limburgse mijnwerkers. En de bijzondere collectie huishoudelijke apparaten roept als vanzelf een feest der herkenning op.

Welkom in de schatkamer van Continium.

Maastrichts aardewerk en porselein

Vele jaren lang was Maastricht een echte keramiekstad, met bekende aardewerk- en porseleinfabrieken als Regout/Sphinx, Société Céramique en Mosa. Een grote collectie eindproducten van deze fabrieken is onderdeel van de Hall of Fame. Serviesgoed en siergoed zoals gedenkborden, beeldjes en vazen, vormen het zwaartepunt van de collectie. Aandacht is er voor vormgevers zoals Johan Lint, Willem Rozendaal, Charles Vos, Edmond Bellefroid, Pierre Daems, Wim Visser en Toine Corstjens. Naast huishoudelijk aardewerk maakt sanitair deel uit van deze collectie. Gereedschappen en machines laten zien hoe de eindproducten werden gemaakt.

Hall of Fame