Gedenkbord kroning koningin Wilhelmina Blog

Collectie, Tentoonstelling

In de Hall of Fame, de schatkamer van Continium, sta je oog in oog met de pareltjes uit de vijf historische deelcollecties van dit museum. Zoals de wand vol gedenk- en sierborden, onderdeel van de deelcollectie Maastrichts Aardewerk & Porselein.

De Maastrichtse aardewerkfabrieken hebben veel gedenkborden gemaakt. De borden werden vervaardigd ter gelegenheid van een bijzondere gebeurtenis, of in opdracht van een bedrijf dat een jubileum vierde. Ook sierborden waren een belangrijk onderdeel van het assortiment. Een geliefd thema daarvoor waren stadsgezichten, of een versiering zoals op dit sierbord ter ere van de kroning van Koningin Wilhelmina in 1898.

Hall of Fame

In de Hall of Fame sta je oog in oog met de pareltjes uit de vijf historische deelcollecties, zoals de deelcollectie Maastrichts Aardewerk & Porselein, van dit museum. In dit open depot staan robuuste stoommachines en motoren zij aan zij met breekbaar glas en kristal, oogverblindend flonkerend in een theatraal licht. De kleurrijke diversiteit van het Maastrichtse aardewerk, al even breekbaar, contrasteert op een spannende manier met de stoere wereld van de Limburgse mijnwerkers. En de bijzondere collectie huishoudelijke apparaten roept als vanzelf een feest der herkenning op.

Welkom in de schatkamer van Continium.

Hall of Fame

Gedenkbord kroning koningin Wilhelmina. Aardewerk, Petrus Regout Maastricht, 1898.