Maastrichts aardewerk & porselein: Boerenbont Blog

Collectie

In de Hall of Fame, de schatkamer van Continium, sta je oog in oog met de pareltjes uit de vijf historische deelcollecties van dit museum. Zoals de vitrines vol Maastrichts aardewerk & porselein met onder andere het vrolijke Boerenbont motief.

Petrus Regout/Sphinx en Société Céramique Maastricht, circa 1850-1969.
Petrus Regout begon in 1836 in Maastricht een fabriek van beschilderd aardewerk. Die beschilderingen bestonden vooral uit composities van bloem-, plant- en steelmotieven, in heldere kleuren.

Pas honderd jaar later kreeg dit type decoraties de verzamelnaam ‘boerenbont’. Boerenbont was razend populair. Er bestaan honderden verschillende motieven, in diverse kleurschakeringen. Niet alleen de fabriek van Petrus Regout, de latere Sphinx, had boerenbont in het assortiment, ook bij de Maastrichtse concurrent Société Céramique werd het gemaakt. Het schilderwerk gebeurde voornamelijk door vrouwen.

Hall of Fame

In de Hall of Fame sta je oog in oog met de pareltjes uit de vijf historische deelcollecties van dit museum. In dit open depot staan robuuste stoommachines en motoren zij aan zij met breekbaar glas en kristal, oogverblindend flonkerend in een theatraal licht. De kleurrijke diversiteit van het Maastrichtse aardewerk, al even breekbaar, contrasteert op een spannende manier met de stoere wereld van de Limburgse mijnwerkers. En de bijzondere collectie huishoudelijke apparaten roept als vanzelf een feest der herkenning op.

Welkom in de schatkamer van Continium.

Maastrichts aardewerk en porselein

Vele jaren lang was Maastricht een echte keramiekstad, met bekende aardewerk- en porseleinfabrieken als Regout/Sphinx, Société Céramique en Mosa. Een grote collectie eindproducten van deze fabrieken is onderdeel van de Hall of Fame. Serviesgoed en siergoed zoals gedenkborden, beeldjes en vazen, vormen het zwaartepunt van de collectie. Aandacht is er voor vormgevers zoals Johan Lint, Willem Rozendaal, Charles Vos, Edmond Bellefroid, Pierre Daems, Wim Visser en Toine Corstjens. Naast huishoudelijk aardewerk maakt sanitair deel uit van deze collectie. Gereedschappen en machines laten zien hoe de eindproducten werden gemaakt.

Hall of Fame