Winnen The Mars Eaters de Beneluxfinale FIRST LEGO League 2019? Blog

Evenement, Inspiratie

Aanstaande zaterdag, 16 februari 2019, is het zover: de Beneluxfinale van de FIRST LEGO League 2019!

Na het winnen van de regiofinale Limburg op 24 november 2018 in Continium gaat Team The Mars Eaters (BS De Driesprong uit Geleen) nu de strijd aan met 49 andere teams. Nemen zij de felbegeerde Champions Award mee naar huis? 

De Beneluxfinale vindt dit jaar op zaterdag 16 februari 2019 plaats in het Klokgebouw in Eindhoven. Naast de wedstrijden zelf is er een druk programma: lees hieronder het persbericht van de organisatie, Stichting Techniekpromotie, of kijk op de website van de FLL!

Team The Mars Eaters bij de winst van de regiofinale Limburg

INTO ORBIT thema van de BENELUXFINALE FIRST LEGO League op 16 februari in het Klokgebouw in Eindhoven

Zo’n 500 kinderen van 9 tot en met 15 jaar worden verwelkomd als finalist in het Klokgebouw in Eindhoven op 16 februari 2019. Dan vindt daar de zinderende Benelux finale plaats van de FIRST LEGO League. In deze internationale wetenschap & technologiewedstrijd die georganiseerd wordt door Stichting Techniekpromotie, worden de deelnemers op drie onderdelen beoordeeld om de felbegeerde Champions Award te winnen. Zij moeten in teams een projectonderzoek uitvoeren, een robot bouwen en programmeren en samenwerken volgens de waarden die het programma hoog in het vaandel houdt.

Dit jaar hebben zo’n 10.000 kinderen in Nederland, België en Luxemburg onderzocht hoe een leven in de ruimte eruit zou kunnen zien. Ze hebben onderzocht welke problemen ze hierbij tegen kunnen komen en hoe ze dat kunnen oplossen. Naast de wedstrijden en de jureringen zijn er uitdagende activiteiten voor kinderen die laten zien hoe verrassend wetenschap & technologie zijn.

Brigitte van Helden, directeur van Stichting Techniekpromotie: ‘Het thema van dit seizoen spreekt iedereen enorm aan, maar we merken ook dat we er nog een heleboel niet van weten of ons van voor kunnen stellen. Dat betekent dat er goed onderzoek moet worden gedaan om vraagstukken echt op te lossen. We vragen dus veel van onze deelnemers en gelukkig helpt hun natuurlijke nieuwgierigheid om met het onderzoek de diepte in te gaan. De keuze in de problematiek voor het project was breed. Dat kon fysiek zijn maar ook mentaal. Een langdurige ruimteverkenning binnen ons zonnestelsel is een heel complex gebeuren en het is heel bijzonder dat kinderen tussen 9 en 15 jaar hier mee bezig zijn! Tijdens de Benelux finale van 16 februari laten de 50 beste teams van de Benelux zien dat ze als echte wetenschappers hier briljante oplossingen hebben bedacht!’

Demonstratie van nieuw programma voor de allerkleinsten van 4- 6 jaar

Tijdens dit prachtige evenement hebben we ruimte gemaakt voor de allerkleinsten waar zij laten zien wat zij al kunnen doen met het programma FIRST LEGO League jr Discovery. Tussen 10:30 en 12:00 uur laten de kinderen zien hoe zij hun ideeën omzetten in bouwwerken. Docenten zijn erbij om uitleg te geven wat de educatieve werkwijze is die gehanteerd wordt. Kom vooral kijken en genieten van wat een technologieprogramma met kinderen kan doen!

Thema Into Orbit is speciaal: ESA op bezoek!

ESA en NASA hebben gedurende dit seizoen intensief samengewerkt met FIRST en LEGO Education om dit thema goed te laten werken. Er zijn speciale video’s gemaakt, soms zelfs vanuit de ruimte (ISS), waar astronauten en andere wetenschappers veel informatie gaven over diverse onderwerpen in dit thema. Ze verzorgden bronnen waar kinderen voor hun onderzoek terecht konden. ESA is dan ook onze speciale gast tijdens de Benelux finale. Ze zullen nadrukkelijk aanwezig zijn bij de jureringen, maar ook met hele gave activiteiten voor iedereen! Wil jij misschien werken voor ESA als je later groot bent? Kom je vragen stellen aan de mensen van ESA. Ze zijn er voor jou!

325.000 kinderen wereldwijd

Via de regiofinales zijn 50 teams uit de Benelux doorgestroomd naar de grote finale in Eindhoven op zaterdag 16 februari. In totaal vonden er 28 regiofinales in Nederland en België plaats en deden er 730 teams mee aan de voorrondes. Een team bestaat uit maximaal 10 kinderen. De teams die de finale van 16 februari winnen, bemachtigen naast hun Benelux titel, een plaatsje op het World Festival in Detroit Michigan (VS), van 24 tot en met 27 april of op de California International Open (VS), van 17 t/m 19 mei. Wereldwijd nemen 325.000 kinderen in ruim 40.000 teams uit meer dan 90 verschillende landen deel aan de wedstrijd en nog veel meer leerlingen gaan jaarlijks met het lesmateriaal aan de slag.