Fantastische Fiets Tentoonstelling

25 september 2019 t/m 12 september 2020 bekijk details »

In de extra expositie Fantastische Fietsen kun je deelnemen aan verschillende workshops over de werking van de fiets: weet jij hoe ingenieus je fiets eigenlijk is?

Hoe blijf je eigenlijk in balans? Waarom gaat dat makkelijker als je op snelheid bent en niet als je stil staat? Wat is jouw meest fantastische fiets eigenlijk? Knutsel een bijzondere fietsgadget met oude onderdelen: Wordt het een opvallende bel, een houder voor je mobiel of een kompas?

En helemaal leuk: Teken je fiets en met hulp van een green screen stap je zo op je fantastsche fiets!  Dat kun jij vast beter dan Mick!

 

Jouw Fantische Fiets ook hier?

Heb jij een bezoek gebracht en jezelf met de fiets op de foto gezet? Deel hem met ons op Facebook, Instagram of per e-mail. De mooiste tekeningen plaatsen we hier op de website!

   Dit bericht bekijken op Instagram

#TekenJeEigenFietsEnGasErOp #iwanttoridemybicycle #custommotorcycle #opavaderdochter #sundayfunday

Een bericht gedeeld door Jasper (@jap_ser) op 29 Sep 2019 om 6:35 (PDT)

In de ruimte van Fantastische Fiets vind je ook drie installaties van kunstenaar Charlotte van Otterloo. Zij maakte deze speciaal voor NEMO, waar je afgelopen zomer deze expositie al kon bewonderen, om de historie van de fiets verbeelden. Door aandrijving van fietsonderdelen als tandwielen, kettingen, trappers en kogellagers komen de installaties in beweging.

De Vliegende Duif De installatie De Bottenrammelaar is gebaseerd op The Boneshaker van Pierre Michaux uit 1867. Zijn fietsen werden vooral gekocht om mee te showen; er zat een stevig prijskaartje aan en door de houten wielen en vaste pedalen waren ze lastig te besturen. Daarbij werd je flink door elkaar geschud als je erop reed, waardoor de fiets zijn bijnaam kreeg. 

De eerste echt bruikbare fiets werd geïntroduceerd door Karl Drais. Deze fiets was erg populair onder de ‘dandies’ en kreeg daarom de bijnaam The Dandy Horse. De installatie Het Dandy Paard verbeeldt een galopperend paard, dat in beweging komt door twee fietswielen en een trapper. 

De Vliegende Duif verwijst naar de ‘Flying Pigeon’-fietsen die sinds 1950 op enorme schaal in China worden gemaakt. Door aan het wiel van de installatie te draaien, komt een vlucht duiven in beweging. 

NEMO

Wanneer?

Fantastische Fiets

Tentoonstelling
 • 25 september 2019 t/m 12 september 2020

  Maandag
  Tijdens vakanties en op feestdagen geopend
  Dinsdag
  10:00 - 17:00
  Woensdag
  10:00 - 17:00
  Donderdag
  10:00 - 17:00
  Vrijdag
  10:00 - 17:00
  Zaterdag
  10:00 - 17:00
  Zondag
  10:00 - 17:00