Explore Zone Tentoonstelling

Tijdens openingstijden bekijk details »
Iedereen
Inbegrepen bij ticket voor Continium

Er zijn superveel nieuwe ontdek- en doestations waarmee je aan de slag kunt gaan. Zo kom je meer te weten over de invloed van wetenschap en techniek op je dagelijks leven. En in deze nieuwe Explore Zone vooral ook een vooruitblik op de toekomst.

Kijk je ogen uit in de geheel vernieuwde Explore Zone! Er zijn superveel nieuwe ontdek- en doestations waarmee je aan de slag kunt gaan. Wonen, leren, voeding, werken, gezondheid: de nieuwe Explore Zone biedt je vooral ook een vooruitblik op de toekomst. Ga je mee?

Thema's

In de Explore Zone vind je zes themagebieden. Over voeding, gezondheid, wonen, werk en vrijetijd, leven, materialen, energie & IT. En in elk themagebied een tiental doe-stations waar je zelf aan de slag kunt! Welke is jouw favoriet?

Wat eet jij morgen?

Wil jij eeuwig leven?

Waar wil jij wonen?

Wat wil jij worden?

Wat wil jij leren?

Wat gaan robots voor jou doen?

Praktische informatie

Je bent dinsdag t/m zondag welkom van 11:00 tot 17:00 uur! Je mag zo lang blijven als je wil, al gaan we natuurlijk wel om 17:00 uur sluiten. Ook de meeste feestdagen is Continium gewoon geopend, met uitzondering van Eerste Kerstdag, Nieuwjaarsdag en Koningsdag. Bekijk het overzicht van de Openingstijden voor deze uitzonderingen. 

De Explore Zone is inbegrepen bij je ticket voor Continium! Koop dus snel je ticket en loop zo door de poortjes Continium binnen. Je bent er trouwens ook zo: Continium is uitstekend bereikbaar via de A76 en dankzij het Station Kerkrade-Centrum pal naast de deur. 

Tickets  Openingstijden  Bereikbaarheid

Bekijk alle vlogs op ons YouTube Kanaal!

Er is al een hele reeks vlogs over de vernieuwde Explore Zone en er volgen de komende weken nog meer updates uit Continium. Abboneer je dus snel en mis niets...

YouTube Continium   Playlist Explore Zone Update

Extra activiteiten

Naast de Explore Zone is er nog veel meer te doen in Continium. Wat denk je van een leuk en leerzaam proefje in het Science Lab? Of de Science Show? Vergeet ook niet een bezoek te brengen aan onze Hall of Fame en... Kijk snel in het overzicht van al het aanbod! Ook zijn er regelmatig speciale activiteiten. 

Exposities   Activiteiten

 

Urban farming: kweken van groenten met LED-licht.Wat eet jij morgen?

Eten doe je elke dag. Je hebt het nodig om te overleven. In je voedsel zitten bouwstoffen voor je lichaam en brandstoffen voor energie. Krijg jij wel alles binnen? Waar bestaat je eten uit en waar komt het vandaan? De toekomst van ons eten is spannend: hebben we wel genoeg voor iedereen? Gaan we insecten eten? Kweekvlees? Of moeten we eten verbouwen op de maan?

In China eten mensen schorpioenen, en wist je ook dat in Afrika maden gegeten worden? Over de hele wereld eten meer dan 2 miljard mensen insecten zoals sprinkhanen, rupsen, mieren en bijen. Misschien vind je dat een hele vieze gedachte. Maar insecten bevatten heel veel voedingswaarde. Dus het eten van kleine beestjes is helemaal niet zo’n gek idee. Het is supergezond én het kweken van insecten heeft veel minder tijd, ruimte, voeding en water nodig dan bijvoorbeeld het laten groeien van een koe. 

Ook in Nederland worden al insecten gekweekt om op te eten. Zou jij een insect eten? En als ze onherkenbaar verwerkt zijn in een pizza of hamburger? Bij Beestjes op je Bord, een van de doe-stations bij dit themagebied, ontdek je het allemaal...

Onderhuidse stelsels.Gezondheid

Je lichaam is een wonderlijke machine. Ontdek hoe je er van binnen uitziet en wat daar allemaal gebeurt. Als er iets in het lichaam niet goed werkt, dan kun je ziek worden. Met wetenschap en techniek kunnen we zieke cellen opsporen en beter maken, organen vervangen, op afstand opereren en door je huid heen kijken. De geheimen van het menselijk lichaam zitten verborgen in een code: DNA. Als we die weten te kraken… wie weet wat er dan allemaal mogelijk is! Misschien wel eeuwig leven?

Je lichaam is een wonderlijke machine met duizenden functies. Om al die functies uit te kunnen voeren, werken dezelfde soorten cellen samen. Zo ontstaan er systemen met bepaalde taken. Je bloedsomloop pompt bloed door je lichaam, je skelet zorgt voor stevigheid en je zenuwstelsel geeft de signalen van je brein door aan je lichaam en andersom. Al die systemen functioneren naast elkaar, ook in jouw lichaam. Ontdek het zelf en leer je lichaam beter kennen bij onderhuidse stelsels.

 

Stevig bouwen!Wonen

Waar wil jij later wonen? In een herbruikbaar huis dat je kunt verplaatsen of een slim huis dat tegen je praat? Het huis van de toekomst bouw je zelf, maar hoe? Het moet stevig zijn, uitgerust met stromend water en er moet energie binnenstromen om je huis te verwarmen, het liefst een beetje duurzaam. Als je een hele woonwijk gaat bouwen, komt er nóg meer bij kijken. Bouw je mee?

Maakte je weleens een aardbeving mee? Tijdens een aardbeving schudt alles met grote kracht. Natuurlijk wil je niet dat tijdens een aardbeving je huis instort. Maar ook door een stevige storm, plotselinge hoosbui of enorme laag sneeuw kan een bouwwerk het zwaar te verduren krijgen.  Daarom moeten huizen stevig en veilig gebouwd worden, zodat ze ons kunnen beschermen tegen zon, regen, storm en aardbevingen. Ga zelf aan de slag bij stevig bouwen: Kan jouw  bouw werk  tegen een stootje?  

Wat wil jij worden?Werk en Vrije Tijd

Wat wil je later worden? Vlogger, vrachtwagenchauffeur of een beroep dat nog niet bestaat? Het hangt af van jouw talenten en wat je gaat leren. Erachter komen wat je wil en kan, is al een hele klus. Misschien nemen robots wel al ons werk over, wat doe je dan? Misschien leef je je wel helemaal uit op een hobby of maak je van je hobby je werk. Het is jouw leven, jij zit aan het stuur. Wat doe jij met je tijd? Plan je route!

Zo kun je kijken wat er komt kijken bij vloggen? Dat is nog niet zo eenvoudig. Er zijn enkele dingen waar je rekening mee moet houden. Heb je de goede apparatuur? En wat ga je eigenlijk vertellen? Is dat ook boeiend voor de kijkers? Als je presenteert, hoe zou je dat dan doen? Je kunt zelf een verhaal vertellen, maar je kunt ook andere mensen interviewen. Denk ook goed na over wat je wilt laten zien en met welke beelden. Als je alles gefilmd hebt, moet een vlog ook nog gemonteerd worden. Word jij de nieuwste YouTuber? Wij helpen je op weg bij je eerste filmpje in ik wil YouTuber worden.

Wat zeg je?Leren

Ben jij klaar voor de uitdagingen van de toekomst? De 21ste-eeuwse vaardigheden helpen je op weg: leer net zo te denken als een computer, daag je brein creatief uit, leer samenwerken met anderen en wees kritisch. Leer communiceren, herken fake nieuws en leer hoe je problemen op kunt lossen. De wereld zou een stuk mooier worden als iedereen zich goed voorbereidt! Wat kun jij al goed en wat kan beter? Test het hier. Ontdek je talent!

Wat zeg je? Communiceren is niet alleen praten, maar ook luisteren en begrijpen wat een ander duidelijk wil maken. Kun jij  eigenlijk wel  goed  beschrijven wat je wilt of bedoelt? Welke woorden gebruik je daarvoor? Welke lichaamstaal? En hoe ga je ermee om als er ruis, een stoorzender, op de lijn zit? Voorkom miscommunicatie door beter te leren luisteren en  duidelijker te vertellen.   

Gekke bekken trekken!   Materialen, energie en IT

Een robot die je schoenen opruimt? Internet in je shirt om te meten of je gezond bent? Auto’s met zonnepanelen? Het lijken beelden uit de toekomst, maar we hebben elke dag te maken met techniek en energie. Energie halen we vaker uit de duurzame natuur, zonnepanelen zie je op steeds meer huizen en elektriciteit uit water of wind winnen is de normaalste zaak van de wereld. Intussen worden robots ook steeds normaler. Ze nemen moeilijk of gevaarlijk werk over van mensen, maar ze lijken ook steeds meer op echte mensen. Nieuwe technieken en materialen maken ons leven steeds een beetje gemakkelijker.

Zo maken robots deel uit van ons leven. In de industrie, in ziekenhuizen en thuis. Ze zijn er in allerlei soorten en maten. Maar wat is een robot eigenlijk? Een robot is een programmeerbare machine die zelfstandig taken uitvoert. Toch zijn pinautomaten en wasmachines geen robots. Wat deze apparaten niet kunnen, is reageren op hun omgeving. Robots kunnen dat wel. Daarvoor hebben ze sensoren zoals camera’s, thermometers en lichtmeters zodat ze hun programma aan kunnen passen aan hun omgeving. Dit soort robots wordt steeds slimmer. Ze kunnen steeds moeilijkere opdrachten voor ons uitvoeren. Maar ze leren ook van hun omgeving. Sommige robots kunnen emoties kopiëren en gezichten herkennen. Kan deze robot jouw emoties ook kopiëren? Trek eens een gekke bek!

Let op: opnames!

Bij enkele van de exhibits in de Explore Zone wordt gebruik gemaakt van camera's. Deze zijn nodig voor de werking van de exhibit. Gemaakte beelden worden niet buiten deze zone gebruikt. Wel kun je bij enkele plekken, zoals de waarzegtent, de opnames naar jezelf laten sturen. Je e-mailadres of telefoonnummer wordt alleen voor dit doel gebruikt. Dit is een geautomatiseerd systeem: We hebben geen toegang tot deze informatie en bestanden, deze worden kort na je bezoek ook vanzelf gewist.

Tickets

De Explore Zone is inbegrepen bij je ticket voor Continium! Koop dus snel je ticket en loop zo door de poortjes Continium in. Naast de Explore Zone kun je dan ook een bezoek brengen aan de wisselexpositie Reizen in de Ruimte, de Hall of Fame, de Science Show en nog veel meer! 

Tickets

 

Reizen in de ruimte

Hoe fantastisch is het om op reis te gaan naar een nieuwe planeet? Reizen in de Ruimte dompelt je onder in de wereld van ruimtevaart en wetenschap!

Hall of Fame

De Hall of Fame is het open depot, ofwel de schatkamer van Continium. Hier vertellen de topstukken uit de Continium collectie hun verhaal.

Alle activiteiten

In Continium discovery center is genoeg te beleven. Bind de strijd aan met robots, laat je verbazen in de Science show of doe een Science Box in het lab!

Blijf op de hoogte

Wil jij als eerste horen welke winacties we in petto hebben, welke evenementen er plaats gaan vinden of welke nieuwe exposities geopend worden? Volg ons dan op social media en schrijf je ranzendsnel in voor de nieuwsbrief!

Social Media   Nieuwsbrief

Wanneer?

Explore Zone

Tentoonstelling
 • Tijdens openingstijden

  Maandag
  Voorlopig gesloten
  Dinsdag
  Gedurende openingstijden
  Woensdag
  Gedurende openingstijden
  Donderdag
  Gedurende openingstijden
  Vrijdag
  Gedurende openingstijden
  Zaterdag
  Gedurende openingstijden
  Zondag
  Gedurende openingstijden