World Of Bricks: Trains, Planes & Automobiles!

Het thema in de maanden april & mei laat je voertuigen zien in alle vormen en maten. Ook zijn er bijzondere demonstraties van enkele voertuigen en teams van de First LEGO League!

Een waar paradijs voor liefhebbers van LEGO® treinen en steden: je ziet een echt dorpje. Compleet met koffiestandje, standbeeld, een treinstation en vele huizen en winkelpanden. Rondom het dorpje ligt een spoorbaan waarover wisselende treinen rijden. Je kunt ze allemaal bekijken op de remise naast het dorp. 

Ook vind je een grote T1 bus van LEGO stenen, aangevuld met andere speciale modellen van Bricksworld Own Creations, samengesteld uit originele nieuwe LEGO onderdelen én zijn voorzien van een duidelijke bouwinstructie. Bijvoorbeeld een aanhanger voor het originele T1 LEGO set of een Mini Cooper! Daarnaast enkele grote schaalmodellen van Ingmar Spijkhoven.

World Of Bricks  Tickets

Schaalmodellen van LEGO stenen

Met LEGO® stenen kun je alles maken. Ingmar Spijkhoven nam die goede raad ter harte en bouwt op professionele wijze schaalmodellen. Hij gebruikt daarbij alleen LEGO materiaal. Ingmar heeft zich toegelegd op het bouwen van vrachtwagens, opleggers, aanhangers en grondverzetmachines en alles wat daarmee te maken heeft. Door gebruik te maken van de zogenaamde LEGO® Power Functions kan hij zijn bouwwerken motoriseren. In de maand april & mei geeft hij daarvan ook enkele demonstraties, kijk in de evenementenkalender voor de exacte tijdstippen.

De schaal van de grote voertuigen is 1:17,5. Dat betekent dat een blokje van 1 cm in het echt 17,5 cm zou zijn. Een goede combinatie van vormgeving en functionaliteit. Deze schaal is bepaald aan de hand van het voor vrachtwagens meest voor de hand liggende LEGO® wiel. Naast de steeds uitgebreidere collectie originele onderdelen komen er ook steeds meer aanvullingen om de modellen steeds realistischer te maken. Sommige zijn alleen maar 'mooi', zo zijn behoorlijk wat LEGO® elementen te verchromen en ook is het mogelijk 3D geprinte elementen toe te voegen & ontwerpt Ingmar zijn eigen stickers. Maar ook qua techniek: bedrijven bieden licht- en geluidseffecten aan en zelfs kun je met een slimme steen modellen op afstand besturen middels een App op de SmartPhone. 

Word jij de volgende LEGO professional?

Leuk detail: Ingmar pakte in 2007 zijn oude hobby weer op toen hij zag hoe zijn zoontje speelde met LEGO. Iets wat hij vroeger ook fanatiek deed, maar waar hij mee gestopt was toen hij 15 jaar werd. Kijk dus goed hoe hij zijn voertuigen in elkaar heeft gezet, bouw stevig door en wie weet word jij de volgende LEGO professional!

Technishe details vrachtwagens, opleggers en aanhangers

Zowel de vrachtwagens als de opleggers en aanhangers zijn uitgerust met geveerde wielophanging. Er wordt veelal gebruik gemaakt van een "starre as" ophanging voor zowel de gestuurde vooras van de vrachtwagen als de al dan niet aangedreven achterassen. Zo heeft de vooras van de vrachtwagen zowel vering als sturing en is het geheel hiervan uiterst realistisch en functioneel.

Bekijk meer video's op het YouTube kanaal van Ingmar.

Daarnaast is de aan- en afkoppeling van de oplegger ook zeer realistisch. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een vernuftig schotel ontwerp. Om de trailer aan te koppelen aan of te ontkoppelen van de truck/trekker is deze voorzien van steunpoten. Hiermee kan de voorkant op dezelfde hoogte gebracht worden als de schotel van de truck/trekker. Met de steunpoten naar beneden is de parkeerrem geactiveerd. Door de steunpoten in te trekken komt deze weer vrij.

Verder zijn de modellen op afstand bestuurbaar. In het geval van de vrachtwagen wil dat zeggen dat deze kan rijden en sturen, maar ook de opleggers en aanhangers hebben functies die op afstand bediend kunnen worden. Hierbij kun je denken aan de steunpoten, parkeerrem, hoogte verstelling, het optrekken van de assen enzovoorts.

Een van de schaalmodellen van Ingmar Spijkhoven

Geïnspireerd door de werkelijkheid zijn alle componenten van de modellen aan het zogeheten "ladderchassis" bevestigd. Het ladderchassis bestaat eenvoudigweg uit twee parallel liggende balken met daartussen her en der een koppeling. Deze dient als basis waarop de vrachtwagen of oplegger verder wordt gebouwd.

Bij de vrachtwagenmodellen geeft het openen van de deuren zicht op het gedetailleerde interieur van de cabine. Ondanks de beperkte ruimte zijn er veel realistische details aangebracht. Voor het gemak van de "chauffeur" zijn de interieurs voorzien van metertjes en schakelaars, speakers en comfortabele stoelen. Overige details zijn een handschoenenvakje, deurvakken, schuin geplaatst meterpaneel, stuurwiel en versnellingspook.

Ingmar SpijkhovenNaast dat de deuren van de vrachtwagens open kunnen is ook de motorkap kantelbaar. Hierdoor krijg je zicht op het motorcompartiment waar ook veel aandacht aan is besteed. Zo heeft het motorblok zelf veel technische details: een fan, multiriem, pulleys, slangen, oliefilters, turbo en uitlaatspruitstuk. Gecombineerd met de verschillende details in het motorcompartiment is het geheel echt fantastisch. Bij deze details kan men o.a. denken aan remvloeistof reservoir, ruitensproeier reservoir, oliefilter, radiator en stuurstang.

  • De schaal waarin gebouwd wordt is 1:17,5.
  • De modellen hebben een gemiddelde lengte van 450mm voor de vrachtwagens en 800mm voor de oplegger.
  • Het gewicht van de modellen varieert van 1,2 kg tot 2,5 kg afhankelijk van de hoeveelheid stenen.
  • Het aantal stenen varieert van ca. 1500 tot ca. 2800 stenen per bouwwerk.
  • Het uitdokteren en ontwerpen van één model neemt bij elkaar ongeveer 4 maanden in beslag.

Bron en meer informatie: Ingmar Spijkhoven

World Of Bricks  Tickets